Socialt

Allt fler unga ringer Rädda Barnens stödlinje

Av  | 

De senaste veckorna har ett flertal självmord på boenden för ensamkommande barn och ungdomar fått mycket uppmärksamhet. Situationen har skapat stor oro bland de unga och allt fler ringa Rädda Barnens orostelefon. 

Tidigare i veckan larmade rörelsen Vi står inte ut om ökad oro bland ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan.

Nätverket består av 8000 yrkesverksamma personer som dagligen möter ensamkommande unga.

I en anmälan som skickades till bland annat Barnombudsmannen Fredrik Malmberg skriver rörelsen att de unga i slutna grupper på internet planerar kollektiva självmord.

Se även: Forum om återvändande den 27 april 

Den desperata situationen är något som även märkts hos Rädda Barnen där allt fler unga ringer till stödlinjen. I veckan som gått har organisationen öppnat fler telefonlinjer för att hinna svara på alla samtal från oroliga barn och ungdomar.

– Vi brukar få en handfull samtal om dagen till stödlinjen, men under den här veckan har det eskalerat och vi har haft drygt 40 samtal vissa dagar. Det handlar om ungdomar som är oroliga för att deras kompisar funderar på att ta sitt liv, det handlar om att de känner någon som har tagit sitt liv, och i några fall är det ungdomar som ringer och funderar själva på att begå självmord, säger Ola Mattsson, programchef på Rädda Barnen

På onsdagen kallade även Barnombudsmannen tre ansvariga myndigheter Migrationsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg till ett möte i nästa vecka för att diskutera den ökade oron bland ensamkommande.

Ola Mattsson uppmanar nu alla som möter asylsökande barn att vara ”extra uppmärksamma”.

– Det är uppenbart för oss att det finns en utbrett mycket allvarlig oro hos många just nu, och det krävs att alla som har kontakt med den här gruppen hjälper så att de kan få stöd. Alla måste vi vara lite extra uppmärksamma just nu, och själva söka hjälp om man behöver det, säger han.

Rädda Barnens stödlinje för ensamkommande barn och unga är öppen vardagar kl. 15-18. Telefonnummer: 0200-77 88 20. Personal pratar arabiska, dari, engelska eller svenska.