Socialt

Frivilliga hjälper ensamkommande bort från gatan

Av  | 

Den nystartade frivilligorganisationen Agape ska hjälpa ensamkommande ungdomar som hamnat på gatan. Det är unga som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket och därför tvingas flytta från sina HVB-boenden eller familjehem.

Genom att skapa rutiner och struktur för varje enskild ungdom ska organisationen skapa ett sammanhang för ungdomar som hamnat utanför samhället.

Initiativtagare Matilda Brinck-Larsen har sedan 2013 drivit ett fotbollslag i Göteborg för ensamkommande barn som är nya i staden. Men på senare tid har förutsättningarna för spelarna i laget förändrats.

– Det som har förändrats är helt klart en konsekvens av regleringen av asylpolitiken. Jag har fyra 16-åringar i en backlinje, men nästa vecka är de uppskrivna till 18 år, säger Matilda Brinck-Larsen.

Att spelarna blir uppskrivna i åldern betyder att de inte längre kan spela fotboll i Göteborg eftersom kommunen slutar ta ansvar för dem. Det betyder också att de ofta inte får bo kvar på sina HVB-boenden eller i sina familjehem utan tvingas istället flytta till vuxenboenden, boenden som kan ligga var som helst i landet. De unga riskerar därför att bli av med sin skola och de slits upp från den vardag de har skapat sig.

– Först och främst är dem för små för att vara på ett vuxenboende, för även om Migrationsverket säger att de är vuxna så hävdar de fortfarande själva att de är den ålder de uppgett, förklarar Matilda Brinck-Larsen.

Hon menar att steget mellan att vara ett barn och att plötsligt bli myndig är för stort för ungdomarna.

– De har blivit omhändertagna i våra HVB-verksamheter eller familjehem som att de är minderåriga, vilket betyder att vi har tagit allt vuxenansvar. Glappet mellan den typen av verksamhet och att helt plötsligt klara sig på egen hand, bland andra vuxna, är för stort.

I Göteborg har många ungdomar som tvingats flytta till vuxenboenden istället packat ihop sina saker för att klara sig själva. Enligt Matilda Brinck-Larsen söker de sig tillbaka till sin trygghet, den plats där de gått i skolan och där de har kompisar. Resultatet blir att många hamnar på gatan eftersom de inte har någonstans att bo.

– Helt plötsligt har vi ungdomar som vagabonderar runt, bor hos kompisar, smyger in på boenden, sover i city eller sover på gatan, säger Matilda Brinck-Larsen och fortsätter:

– Vi som jobbar med barn och ungdomar vet att det är en riskzon. En väldigt tydlig riskzon för helt plötsligt måste man försörja sig. Hur gör man när man inte har någonting? Man börjar stjäla för att få mat, begå brott för att få pengar och hamnar i loopen för den organiserade brottsligheten.

På Agape jobbar volontärer och representanter från bland annat Rosengrenska, Flyktingbarnteamet och Refugees Welcome med att återskapa rutin och sammanhang i ungdomarnas liv.

Organisationen har startat 18 olika stationer runt om i Göteborg dit ungdomarna kan vända sig. Genom aktiviteterna ser organisationen till att de unga alltid har en plats att gå till. På stationerna får de mat och skapar sig ett sammanhang där det finns vuxna.

– Det är bara frivilliga volontärer som bemannar de stationerna och det tycker jag är väldigt fantastiskt. Att där tjänstemanna uppdraget tar slut, där tar civilsamhället vid, kommenterar Matilda Brinck-Larsen.

På Agapes första möte i slutet av januari kom närmare 50 ungdomar.

Volontärerna hjälper också ungdomarna att hitta boende, någonting som har varit svårare än vad man trodde.

– Genom vårt kontaktnät har vi lyckats hitta boende till 25 av barnen, det är frivilliga som tar hand om barnen helt utan ersättning. Men det är fortfarande barn som står utan bostad, förklarar Matilda Brinck-Larsen.

Till de personer som blivit placerade på boenden med pendlingsavstånd från Göteborg har organisationen köpt busskort och försöker uppmuntra dem att sova på boendet.

Hur ni någon uppfattning om hur många barn som bor på gatan i Göteborg?

– Förra helgen åkte vi ner till city för att se hur många barn som befann sig i Nordstan. Vi kunde identifiera 46 barn den helgen, men barnen säger själva att de är ett 100-tal som bor på gatan.

Hur skulle du beskriva att ungdomarna som kommer till Agape mår?

– De är nedgångna. Det här är ungdomar som har varit välfungerande i strukturella miljöer men helt plötsligt blir de försatta i en situation som påminner väldigt mycket om den som de genomlevde på flykten.

Matilda Brinck-Larsen är väldigt glad över att så många volontärer engagerar sig men i framtiden hoppas hon att arbetet mynnar ut i ett samarbete mellan civilsamhället och myndigheter.

– Just nu går det att lösa med ideella krafter, men vi måste ha ett samarbete mellan samhällets hörnstenar och civilsamhället. Det går inte att lägga ansvaret på någon enstaka aktör.