Socialt

Förening sponsras av kommun för att delta i marsch för ensamkommande

Av  | 

Kommunchefen i Grästorp meddelade i måndags att kommunen kommer att sponsra föreningen NordSyds resa till röda-tråden-marschen i Stockholm på lördag.
– Det känns jättefantastiskt, då får vi chansen att delta tillsammans med alla andra, säger Gunnel Lundmark från föreningen.

NordSyd i Grästorp kämpar för att ensamkommande ungdomar ska få bo kvar i kommunen under hela asyltiden. De jobbar också tillsammans med rörelsen Vi står inte ut som kräver amnesti för alla ungdomar som varit i Sverige längre än ett år.

I veckan kallade föreningen in kommunens politiker och tjänstemän till möte. I fokus stod hur Grästorp ställer sig till omflyttningar av ensamkommande ungdomar i asylprocessen.

Volontärerna på NordSyd har ett tydligt budskap: låt alla ungdomar som fått uppehållstillstånd, blivit uppskrivna till 18 år eller som fyllt 18 år stanna i Grästorp.

Tidigare har ungdomarna fått bo kvar i kommunen men från och med juli blir det ekonomiskt svårare för kommuner att behålla ensamkommande ungdomarna som är 18 år. Men representanterna från kommunen var fast beslutna att hitta en lösning tillsammans med föreningen.

– Kommunens inställning är att det inte finns några pengar för 18-åringar från och med 1 juli. Men mötet blev så himla bra för det fanns ingen, varken tjänsteman eller politiker, som inte vill lösa situationen.

– Vi kom inte fram till någon lösning men kommunen var helt överens om att vi måste lösa det. Det känns så himla fantastiskt, säger Gunnel Lundmark från NordSyd.

Röda-tråden-marschen
I helgen var NordSyd med och arrangerade en lokal upplaga av röda-tråden-marschen, en nationell vandring för amnesti. Marschen anordnas av Vi står inte ut och på lördag fortsätter den i Stockholm.

Det blir en tyst marsch från olika platser i stan till Medborgarplatsen där en manifestation kommer att hållas. Rödklädda deltagare från hela landet kommer att visa sitt stöd och varje lokal grupp kommer även att ha med sig en ryggsäck med argument för att låta ungdomarna stanna.

På NordSyds möte med kommunen i måndags meddelade kommunchefen Linda Esseholt att man bestämt att sponsra föreningen med en buss till marschen.

– Det känns jättefantastiskt. Då får vi chansen att delta tillsammans med alla andra, säger Gunnel Lundmark.

En fullsatt buss beger sig på lördag från Grästorp till Stockholm och med är ryggsäcken fylld med alla de artiklar som skrivits om ungdomarna i kommunen.

Vilka personer hoppas du att träffa i Stockholm?

– Jag har tidigare sagt till den lokala tidningen att vi förväntar oss absolut inget mindre än utrikesminister Margot Wallström och migrationsministern Morgan Johansson. Men nu har jag höjt ribban, vi förutsätter att Stefan Löfven är där, säger Gunnel Lundmark.

Det är inte första gången volontärerna på NordSyd hoppas att träffa politiker. De har tidigare försökt boka in möten med representanter från regeringen men en efter en har backat ur, berättar Gunnel Lundmark.

– Jag tror att de upplevde oss som ett hot, men vi är inte ett hot utan ville bara visa de positiva sakerna man kan göra för att få ett positivt resultat, säger hon.

Se även: Rörelse kräver amnesti för ensamkommande barn 

Information om Röda-tråden-marschen
Genom kampanjen kräver Vi står inte ut:

1. Att stat och kommuner stoppar omflyttningarna av ensamkommande barn och unga som befinner sig i asylprocess i suicidpreventivt syfte.

2. Att Migrationsverket fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga omedelbart utifrån den rättsosäkerhet och brist på kunskap om barnperspektivet som råder på Migrationsverket.

3. Att politiker tar beslut om amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.