Socialt

Genom glädje, sport och kreativitet skapar de ett inkluderande samhälle

Av  | 

Sedan tre månader tillbaka anordnar välgörenhetsorganisationen Nema Problema Foundation event där nyanlända och etablerade svenskar umgås.

– Vi vill att svenskfödda ska förstå hur kul det är att integrera och hänga med nyanlända.

Robert Moldén driver tillsammans med Philip Robertsson den stockholmsbaserade organisationen Nema Problema Foundation som bland annat anordnar event där nyanlända och etablerade svenskar träffas.

– Det enda sättet att ta hand om nyanlända är att integrera dem i samhället och det måste man göra genom gemenskap, glädje och arbete, säger Robert Moldén.

Att duon fokuserar på event för just nyanlända började av en ren slump. I julas bestämde sig Robert för att öppna upp sitt hem för utsatta barn som inte hade någonstans att fira jul.

Tanken var att julfirandet skulle locka till sig ett tiotal barn, men istället blev det extremt uppmärksammat. I brist på plats byttes hans hus ut till matsalen på Hersby gymnasium i Stockholm och istället för barn kom 200 nyanlända personer.

– Det var sådan extrem glädje och positivism bland de här personerna och det var så roligt och härligt att vara runt dem. Så bara på den lilla träffen blev vi kompisar och sen tänkte vi att vi ville fortsätta hänga med dem.

Sedan dess har duon fortsatt att arrangera event där etablerade och nyanlända får chansen att mötas. Idag anordnar de upp till fyra träffar i veckan. De gör allt från att äta middagar, bowla, jogga till att arrangera fotbollsturneringar. Organisationen har till och med hunnit starta ett korpenlag som blandar nyanlända och etablerade svenskar.

– Hela vår inställning till själva grejen är att det är väldigt kul och att nyanlända som kommit till Sverige måste integreras. Det finns inget annat sätt.

Robert berättar att hans egen tillvaro har blivit mycket roligare sedan han började engagera sig. Nu hoppas att han fler etablerade svenskar ska få upp ögonen för hur kul det är att umgås med personer som är nya i landet.

Han menar också att integration handlar om viljan att föra Sverige framåt.

– Det krävs att man lyfter blicken och ställer sig frågan vad som händer om jag väljer att inte vara med och integrera Sverige och vilka långsiktiga konsekvenser det får för landet. Utifrån hur man svarar på den frågan kan man komma fram till om man vill vara med och föra Sverige framåt och samtidigt ha sjukt kul på vägen.

Se även: Han startade musikskola för nyanlända ungdomar 

Att de två 25-åriga killarna på några månader har skapat en verksamhet som lockar till sig hundratals personer ser Robert som ett tecken på att vem som helst kan hjälpa till att skapa ett inkluderande samhälle.

Det främsta beviset på att Nema Problema Foundation lyckats skapa sammanhang för nyanlända Stockholmare fick de häromdagen då en kille som brukar delta på deras träffar beskrev dem som hans svenska familj.

– Han visade först bilder på sin fru och sina barn i Syrien och sen bläddrade han fram till en bild på mig och Philip och sa att det här är min svenska familj. Det är så sjukt kul för vi är två killar som inte har någon erfarenhet av integration eller vet hur man gör men ändå har vi lyckats skapa något som är bra på så många sätt.