Skola

Han startade musikskola för nyanlända ungdomar

Av  | 

Isak Rizell ville göra något åt att nyanlända ungdomar sällan kommer i kontakt med etablerade personer. Därför startade han en musikskola för ungdomar som är nya i Sverige.

Våren 2016 började 21-åriga Isak Rizell arbeta på ett boende för ensamkommande barn. Det blev då tydligt för honom hur svårt det är för nyanlända ungdomar att träffa personer som är etablerade i Sverige.

– Jag märkte att de inte hade några svenska kompisar, fast det gärna ville ha det. Samtidigt är svenskar rädda för att lära känna dem, vilket är konstigt för de är bara vanliga 17-åriga killar som saknar sin mamma, förklarar han.

Isak hade precis kommit tillbaka från USA där han pluggat musik och bestämde sig för att starta en musikskola för nyanlända.

Men att dra igång verksamheten var svårare än han trott och han var nära på att ge upp.

– Jag ringde runt till olika flyktingboenden och företag som driver boenden, men det var ganska dött. Till sist ringde jag till Lerums kommun, där jag då bodde.

På Lerums kommun nappade man och Isak Rizell fick tillgång till den lokala fritidsgårdens lokaler.

Idag är de första klasserna med musikelever i full gång. Tillsammans med två lärare träffas eleverna en gång i veckan och lär sig olika instrument och låtar.

I slutet av varje termin hålls även en konsert dit allmänheten bjuds in.

– Än så länge har vi haft en slutkonsert men vi har också haft sju andra konserter där vi spelat på olika integrationsevent, skolor och musiktävlingar.

Konserterna har blivit succé både bland allmänheten och eleverna.

För en vecka sedan flyttade Isak Rizell till Stockholm för att även dra igång projektet där och i september hoppas han att starta en kör för nyanlända ungdomar.

Vid sidan om musikskolan har 21-åringen också startat ett klädmärke som även det ska öka integrationen.

– Det är till för att nyanlända ska gå på stan och se folk med mössorna på sig och på så sätt se hur många det är som är involverade i att inkludera dem i samhället.