Socialt

Asef fick besked om uppehållstillstånd – visade sig vara ett misstag av Migrationsverket

Av  | 

Asef är en av alla tusentals ensamkommande unga som har flytt från Afghanistan till Sverige. I slutet av förra året fick han besked om att han fått uppehållstillstånd i Sverige, men tre veckor senare revs hans liv upp igen.

Den första september 2015 kom Asef äntligen till Sverige. Han hade då varit på flykt i, vad han tror är, drygt fem månader, men exakt hur länge flykten tog vet han inte.

Han växte upp tillsammans med sin familj i provinsen Jaghori i östra Afghanistan. Efter att han vid upprepade tillfällen utsatts för våld av talibanerna tvingades han vid 13-års ålder ensam lämna hemlandet.

Som för många asylsökande har Asefs asylprocess varit utdragen och oron för att få avslag har varit stor. Under förra året såg han sina vänner få uppehållstillstånd och i december var det äntligen hans tur. Han skulle få stanna i Sverige.

– Det var de orden jag väntat på att få höra sedan jag kom till Sverige, säger han.

Veckorna efter mötet hos Migrationsverket var livet lätt och fyllt med glädje. Han spelade fotboll i sitt fotbollslag Kista SC där han dessutom några månader tidigare hade blivit utsedd till lagets bästa spelare.

Drömmarna om att studera och bli fotbollsproffs kändes plötsligt inte allt för långt borta.

Men glädjen varade inte länge. Tre veckor efter att han fått besked om uppehållstillstånd blir han återigen kallad till ett möte på Migrationsverket. Tillsammans med sin gode man åker han till myndigheten i Solna.

– Vi trodde att mötet skulle handla om mitt uppehållstillstånd, förklarar Asef.

Istället för att få information kring sitt uppehållstillstånd får Asef chockbeskedet att Migrationsverket har gjort ett misstag och att han i själv verket har fått avslag på sin asylansökan.

Att prata om händelserna den dagen är mycket svårt, hans röst blir till viskningar när han beskriver hur allt hopp togs ifrån honom. På några minuter försvann glöden att fortsätta kämpa och lusten att leva.

Sedan dess har han fått ytterligare ett avslag.

– Tanken att åka tillbaka dit gör mig skräckslagen, säger han och fortsätter: jag är trött på krig och katastrofer, allt jag vill är att vara fri och att leva i trygghet.

Han är bara 16 år gammal men trots det har han vid upprepade tillfällen övervägt att avsluta sitt liv. Det är när skräcken och hopplösheten blir för stor för att hantera och när mardrömmarna tar över.

Han är rädd för att återigen utsättas för talibanernas våld om han tvingas återvända. Han har heller inte hört från sin familj det senaste året. Plötsligt en dag slutade deras telefonnummer att fungera och han vet inte vad som har hänt dem eller var i landet de befinner sig.