Arbetsmarknad

Inspirationsdag för nyanlända ungdomar med fokus på utbildning och jobb

Av  | 

I Örebro arrangeras en inspirationsmässa för ungdomar som är nya i Sverige. Syftet med dagen är att ungdomar ska lära sig om olika utbildningar och yrken.

Imorgon, måndag, anordnar Örebro kommun tillsammans med mötesplatsen Tegelbruket en inspirationsdag för nyanlända ungdomar. Under dagen kommer ungdomarna bland annat få möjlighet att prata och ställa frågor till personer som jobbar inom olika yrken.

Många frågor kring yrken
Initiativet till mässan kom från Örebro kommun som uppmärksammade att många ungdomar hade frågor kring utbildning och vilka yrken som finns i Sverige.

Enligt Anna Jakobsson, avdelningschef för enheten för ensamkommande barn och ungdomar på Örebro kommun, är många ungdomar extra intresserade av polisyrket.

– Vi tog kontakt med Tegelbruket för att spåna på en gemensam föreläsning kring just polisyrket. Det växte till en inspirationsmässa, säger hon.

Genom mässan vill kommunen och Tegelbruket inspirera ungdomarna att se möjligheter inför framtiden och få upp ögonen för olika typer av yrken.

– Vi får många frågor om polis, vård och militär. Men det finns jättemånga utbildningar och yrken som ungdomarna inte känner till, exempelvis att personer med funktionsnedsättning får hjälp och man kan jobba med det, säger Rad Al-Azawi, projektledare för integration på Tegelbruket.

Olika yrken representerade
Mässan vänder sig till nyanlända ungdomar i åldern 14 till 25 år. Under dagen kommer de att få möjlighet att träffa representanter från olika folkhögskolor och det kommer även kunna ställa frågor till person som bland annat arbetar inom polisen och sjukvården.