Socialt

18-åriga Fatima kan bli lyssnarnas sommarvärd

Av  | 

För ett och ett halvt år sedan kom Fatima Moradi till Sverige som ensamkommande från Afghanistan. Nu är hon en av åtta talare som kan bli lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1.

Varje år får lyssnarna själva välja en sommarvärd till Sommar i P1, genom att rösta på ett av de bidrag som redaktionen har valt ut. I år är ett av bidragen Fatima Moradi som tillsammans med sin yngre syster kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan.

Hon bor på Torrekulla asylboende i Mölndal, studerar språkintroduktion och väntar fortfarande på besked från Migrationsverket.

I skolan fick de i läxa att skapa ett sommarprogram och när Fatima Moradis lärare hörde hennes bidrag föreslog hon att hon skulle skicka in det till P1. Tre veckor senare fick hon veta att hon var en av de åtta utvalda.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli utvald. Det kändes helt overkligt och jag blev jätteglad, berättar Fatima Moradi.

I sitt bidrag, som heter Jag är lycklig, beskriver Fatima Moradi hur det känns att vara lycklig. Att vara lycklig är inte svårt, säger hon, men ändå får kvinnor i Iran och Afghanistan inte vara det. Hon berättar också om hennes granne i Iran som dödades av sin pappa för att hon blev kär i fel man.

Om du blir vald till lyssnarnas sommarvärd, vad kommer du att prata om då?

– Jag kommer prata om att jag är ensamkommande och att jag fortfarande väntar på besked från Migrationsverket. Det finns många som är i samma situation som mig och jag vill vara en röst för alla dem. Jag vill också prata om tjejer i Afghanistan. Det är mest killar som kommer hit och det pratas mest om dem men tjejer vill också ha ett bättre liv och vara lyckliga.

Lyssnarnas Sommar sänds i P1 den 19 juli. Fram till den 28 maj kan man lyssna och rösta på bidragen på Sveriges radios hemsida.