Socialt

Opinion: ”Stoppa utvisningarna – lyssna på den verklighet vi asylsökande unga lever i”

Av  | 

”Jag vill be er politiker att lyssna, ni som har makt att förändra. Lyssna på den verklighet vi asylsökande barn och ungdomar lever i”, skriver Ahmad Rahimi. 

Det här är en opinionstext publicerad på Dagens Integration. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Sverige, Sverige älskade vän. En tiger som skäms. Jag vet hur det känns när allvaret har blivit ett skämt, när tystnaden skräms. Vad är det som hänt?

Vad är det som hänt i Sverige när polisen jagar ensamkommande ungdomar som om de var brottslingar, när politiker pratar om att sätta fotbojor på människor vars enda brott är att de har flytt från krig och förförelse.

Mitt namn är Ahmad Rahimi, men många känner mig som Ahmad Mohajer. Mohajer betyder flykting. Jag är en av de flyktingar som Migrationsverket vill skicka tillbaka till ett land där människor dödas och skadas varje dag.

För ett par veckor sedan dödades 140 soldater i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. För några dagar sedan skedde en ny attack i Kabul av en självmordsbombare där flera dödades och skadades. Tänkt på deras familjer, deras mammor, deras pappor och deras barn.

Även i Stockholm har människor förlorat sina mammor, pappor och barn. När jag hörde om terrordådet i Stockholm blev jag både ledsen och orolig. Jag blev ledsen för de som skadats och orolig för vad folk och politiker skulle tänka. Jag blev rädd att de skulle tro att alla papperslösa och de som fått avslag är terrorister.

Vi vet att det har varit svårt för Sverige att ta emot så många flyktingar på samma gång. Vi vet också att det finns de som inte vill ha oss här. Men bara för att några få gör dåliga saker betyder det inte att alla är samma.

Vi är precis som ni, olika människor. Vi har också känslor. Vi är också någons barn och vi vill bara ha en plats i världen för att leva våra liv. Vad har vi gjort för fel? Vad har vi gjort för fel?

När jag kom till Sverige, kom jag till ett boende för barn och ungdomar. Jag började känna mig trygg där. Jag fick kompisar och det kändes som att de var min familj. Jag gjorde allt för att jag skulle visa min vilja och för att visa att jag var en ambitiös kille.

En lång väntan innebär att tusentals asylsökande ungdomar hinner bli myndiga innan deras ärende är klart. När jag flyttade till ett vuxenboende rasade min värld samman igen.

Vi protestera mot den lag som kommer den 1 juli som gör att ensamkommande ungdomar som fyllt eller blivit åldersuppskrivna till 18 år kommer att avslutas hos socialtjänsten.

När ungdomar har fyllt 18 år förstörs den lilla trygghet som de har hunnit bygga upp i Sverige. De förlorar sin gode man, sin kontakt på socialtjänsten och värst av allt, de måste flytta till boende för asylsökande vuxna. De tvingas lämna den familj och trygghet de har.

18-årsdagen är en ny mardröm för asylsökande ungdomar. De måste lämna sina kompisar på boendet, vännerna i personalen, skolan och lärare, träningskompisar och de svenska familjer de lärt känna. Det värsta är att de många gånger inte får fortsätta i skolan när de flyttas till en ny kommun.

Jag vill be er politiker att lyssna, ni som har makt att förändra. Lyssna på den verklighet vi asylsökande barn och ungdomar lever i. Kalla oss inte terrorister, kalla oss inte uteliggare och kostsamma. Säg inte att vi inte har ett värde.

Hjälp oss, hjälp oss istället till en framtid i trygghet och möjlighet att ge gott tillbaka. Jag är ingen terrorist, jag är bara en människa som vill leva här och hjälpa till att skapa ett starkt Sverige.

Snälla, snälla hjälp oss att leva i trygghet.

Skribent: Ahmad Rahimi