Socialt

Allt fler ställer sig bakom kravet att stoppa utvisningar till Afghanistan

Av  | 

I ett uttalande förra veckan krävde Socialdemokraterna i Kumla att utvisningarna till Afghanistan omedelbart stoppas. Nu ställer sig fler bakom kravet. 

I fredag meddelade Socialdemokraterna i Kumla att det kräver ett omedelbart stopp av utvisningarna till Afghanistan, med hänvisning till säkerhetsläget i landet. I uttalandet skriver de även att Utrikesdepartementet med anledning till just säkerhetsläget tillsvidare avråder från alla resor till landet.

Samma dag uppmanade Vänsterpartiet i Örebro alla andra partiföreningar från övriga partiet i Örebro att kräva stopp av utvisningar. I ett uttalande några dagar tidigare krävde även Socialdemokraterna i Växjö att regeringen inför ett tillfälligt stopp av alla utvisningar till Afghanistan.

Socialdemokraterna i Nora kräver att utvisningar stoppas
I ett uttalande i dag meddelar Socialdemokraterna i Nora att de ställer sig bakom kravet om att utvisningarna stoppas. Precis som Socialdemokraterna i Kumla, hänvisar de till att Utrikesdepartementet avråder från alla resor till landet. De understryker även att Tyskland valt att tillfälligt stoppa utvisningarna till Afghanistan efter den svåra terrorattacken i Kabul för nästan två veckor sedan.

Socialdemokraterna i Nora hänvisar också till att det finns ett tydligt barnperspektiv att ta hänsyn till, eftersom många av de som flytt från Afghanistan till Sverige är unga.

Liberalerna i Askersund ställer sig bakom kravet
Även Liberalerna i Askersund kräver att utvisningarna stoppas.

”Att bedöma Kabul som en säker plats för ungdomar och avvisa dem dit till ett land de i många fall aldrig vistats i. Det är för oss ett omänskligt och ovärdigt sätt att behandla dessa unga människor”, skriver de i uttalandet, enligt ett facebookinlägg av gruppledaren Staffan Korsgren.