Socialt

Björn Kjellman överlämnade ett protestbrev till statsministern i Järva

Av  | 

Efter att Stefan Löfven avslutat sitt tal på politikerveckan i Järva överlämnade Björn Kjellman, som representant för rörelsen Vi står inte ut, ett protestbrev till statsministern. Brevet innehöll en lista på de drygt 230 organisationer som kräver amnesti för ensamkommande ungdomar.

Rörelsen Vi står inte ut kämpar bland annat för att alla ensamkommande barn som varit i Sverige i mer än ett år ska ges amnesti, permanent uppehållstillstånd. På söndagseftermiddagen överlämnade de en ”budkavle” till statsministern med information om rörelsen och de organisationer som ställer sig bakom deras krav om amnesti.

Vid överlämnandet deltog ett flertal representanter och ungdomar som är aktiva i Vi står inte ut.

Den som överräckte brevet var skådespelaren Björn Kjellman som själv är aktiv inom rörelsen.

Kan du berätta vad ni precis har överlämnat till statsministern?

– Vi har överlämnat en budkavle med namn på organisationer från civilsamhället som ställer sig bakom kravet på amnesti för ensamkommande. Det är representanter från nästan alla politiska partier, religiösa organisationer, hjälporganisationer och en mängd andra som har skrivit på kravet, säger Björn Kjellman till Dagens Integrations reporter.

Varför kräver ni amnesti för ensamkommande? 

– För mig handlar det om att inte göra om vissa misstag i historien. Det handlar om medmänsklighet, grundläggande värderingar och moral. Det handlar också om att vara stolt över sitt land och om enskilda öden, människors överlevnad.

– Vi kan inte skicka tillbaka människor till länder där det är rättsosäkert. Vi kan inte skicka tillbaka människor till Afghanistan där de inte har några kontakter eller skicka tillbaka dem till länder där det råder krigsliknande situationer.

Vad sa statsministern när han tog emot brevet?

– Han sa att det här handlar om att fler länder än Sverige ska ta emot ensamkommande och att fler länder måste hjälpa till. Det som händer när man resonerar så är att vi statuerar exempel med människors liv.