Skola

De startade sommarskola för nyanlända ungdomar

Av  | 

När det stod klart att Huddinge kommun inte skulle anordna sommarskola för nyanlända unga tog ungdomarna själva över ansvaret för att undervisningen skulle fortsätta under sommaren.

Det är näst sista dagen på sommarskolan på Sjödalsgymnasiet i Huddinge, Stockholm. Klassrummet har fyllts med ett 20-tal sommarlediga ungdomar som rest tvärs över Stockholm för att delta i undervisningen. På schemat står engelska, matematik och dagen avslutas med en svensklektion.

Ansvariga för sommarskolan är Ensamkommandes förening i Huddinge och Botkyrka. När det såg ut som att sommarundervisningen skulle utebli bestämde sig föreningen för att starta en egen sommarskola. I samarbete med Rädda Barnen, Lions och kommunen har de under åtta dagar erbjudit gratis undervisning för ensamkommande unga.

Ansvariga för skolan är Murtaza Nazari och Hussein Mohammadi, som även är två av grundarna till Ensamkommandes förening i Huddinge och Botkyrka.

– Genom sommarskolan vill vi hjälpa ungdomar att fortsätta studera. Ungdomar som kommer till Sverige vill ha en bra utbildning i framtiden och därför har vi skapat sommarskolan, berättar Murtaza Nazari.

Undervisningen sköts av representanter från föreningen och frivilliga personer.

– Alla som undervisar är inte professionella lärare utan man undervisar i det man är bra på. Jag är bra på engelska så jag undervisar i det och Hussein undervisar i enkel matte, förklarar Murtaza Nazari.

I klassrummet delas eleverna upp i smågrupper beroende på kunskapsnivå. Varje grupp får en egen lärare som tillsammans med eleverna går igenom det material som har förberetts för dagen.

Murtaza Nazari som är ansvarig för dagens första lektion tar närvaro och ser till att alla elever hamnar i rätt grupp.

”You four sit here”, säger han och pekar på ett bord i hörnet av klassrummet.

150 medlemmar
Ensamkommandes förening startades av Hussein Mohammadi, Murtaza Nazari och deras kompis Ali Husseini för fyra månader sedan. I dag är dem elva personer som sitter i styrelsen och föreningen har omkring 150 medlemmar. Sedan starten har de anordnat alltifrån fotbolls- och volleybollträningar till fester. I slutet av sommaren kommer de även hålla i simskola för ungdomar som är nya i Sverige.

– Alla vet att asylprocessen är väldigt tuff och det tar tid eftersom många har kommit hit. Det är verkligen svårt. Men det är inte bra att man bara sitter hemma för det blir jobbigt och det blir tråkigt. Det bästa sättet att må bättre är att träffa människor och ha något att göra,  förklarar Hussein Mohammadi.

Utanför föreningen och sommarskolan står Hussein Mohammadi och Murtaza Nazari inför samma problematik som andra ungdomar. De båda kom till Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan. Murtaza Nazari väntar fortfarande på sin intervju på Migrationsverket och Hussein Mohammadi väntar på att få besked efter sin intervju. Men genom föreningen har de hittat ett sätt att göra väntan något lättare för sig själva såväl som för andra ungdomar.

– Alla måste vara hjälpsamma mot varandra, det tror vi på, säger Murtaza Nazari.