Socialt

En person som utvisats från Sverige till Kabul uppges vara försvunnen

Av  | 

En ung afghan som tvångsutvisades till Kabul i slutet av maj uppges vara försvunnen. Enligt uppgifter till sajten Blankspot Project ska den utvisade ha omkommit i ett terrorattentat i den afghanska huvudstaden. 

Den 30 maj tvångsutvisades 20 personer från Migrationsverkets förvar i Åstorp. En av de som utvisades var en 17-åring från Malmö som nyligen fått sin ålder uppskriven till 19 år av Migrationsverket.

Knappt två veckor efter utvisningen ska 17-åringen ha deltagit på en begravning för en person som sköts ihjäl under demonstrationer mot regeringen. Demonstrationerna skedde bara dagar efter ett terrorattentat i Kabul som dödade över 80 personer och skadade hundratals.

Vid begravningen detonerade tre bomber som dödade ett flertal personer. Enligt uppgifter till Blankspot som har pratat med anhöriga till 17-åringen ska han vara en av dem som dödades vid attacken.

– Han dödades i självmordsattacken, säger en vän till 17-åringen till Blankspot.

Även 17-åringens bror, som befinner sig i Sverige, ska ha fått beskedet om hans brors död via en afghansk tjänsteman.

– Snart ska jag utvisas. Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död, berättar den äldre brodern, som fått sitt första avslag, för Blankspot.

Genom Reuters har Blankspot fått ta del av en dödslista över de som dödades vid attacken, 17-åringen finns inte med på listan. Men samtidigt vidhåller en källa till Blankspot att den utvisade dödats i terrorattentaten.