Socialt

Nationaldagsfirande med fokus på inkludering

Av  | 

Efter förra årets succépremiär kommer återigen fotbolls- och folkfesten Tillsammans Cup till Enskede IP, Stockholm, på nationaldagen.  

Tillsammans Cup är en festival för mångfald där mötet mellan nya och etablerade svenskar står i fokus.

– Vi kallar det för nationaldagens fotbollsfestival för mångfald, men egentligen är det så otroligt mycket mer än så. Det är en rörelse av eldsjälar som har vuxit fram och blivit helt enorm, säger en av initiativtagarna Marica Määttä.

Själva kärnan i cupen är en fotbollsturnering med lag där nyanlända och etablerade ungdomar blandas. Syftet är att skapa möten mellan ungdomar från olika bakgrunder och förutsättningar.

– Vi vill skapa nyfikenhet hos ungdomarna och just i mötet med nya personer är fotboll, och sport i stort, ett fantastiskt verktyg eftersom det är ett universellt språk som alla kan prata. Likaså med musik, förklarar Marica Määttä.

Förutom fotboll är dagen fullproppad med olika aktiviteter så som yoga, friidrott, basket, dans och graffitimålning. Till festivalen har arrangörerna också bokat några av Sverige hetaste artister som Erik Lundin, Madi Banja och Cleo.

– Allt är gratis så att alla kan vara med, tillägger Marica Määttä.

Spelarna kommer också ha möjlighet att fortsätta spela fotboll ihop efter den 6 juni då arrangörerna har bokat in tider där antingen lag eller enskilda personer kan boka in sig för att spela.

13 orter runt om i landet
Tillsammans Cup initierades av Marica Määttä och Erik Englund förra året. Tillsammans med ett tiotal andra personer skapar de festivalen ideellt. Vad som från början var tänkt som en fotbollscup för ungdomar blev en folkfest med över 10 000 besökare.

Efter fjolårets toksuccé har grundarna uppmuntrat personer runt om i landet att själva anordna en Tillsammans Cup på nationaldagen. Genom att de satt ihop en verktygslåda med riktlinjer för hur man går till väga för att skapa folkfesten kommer cupen i år att arrangeras på 13 orter runt om i landet.

Från Övertorneå till Göteborg kommer 3000 ungdomar spela i cupen och omkring 30 000 personer förväntas delta i firandet.

– Målet är att det ska bli ännu större och bli en integrerad del av nationaldagen. Det här är ett statement och en styrkemanifestation för mångfald. Vi vill att allmänheten ska ta ställning och visa att alla som vill främja ett öppet Sverige och som står för att det är fett med mångfald, dem går på Tillsammans Cup.