Skola

Nu drar sommarskolorna igång

Av  | 

Med starten på sommarlovet drar nu även sommarskolorna igång runt om i landet och många nyanlända unga tar chansen att studera extra under sommarlovet.  

För många nyanlända ungdomar är skolan en viktig punkt i tillvaron. Under sommarlovets tio veckor står många utan sammanhang och sysselsättning. Men genom sommarskolor skapas rutiner under sommarledigheten där eleverna både får möjlighet till extra studietid och att träffa nya kompisar.

Syftet med sommarskolan är att ge elever som inte nått upp till kunskapskraven en möjlighet att få godkänt betyg så att de kan fortsätta sina studier.

På Blackebergs gymnasium i Stockholm kommer nästa vecka 1300 elever delta i sommarundervisning. Även på andra orter i landet fylls klassrum med sommarelever. I Göteborg väntas omkring 500 ungdomar gå i sommarskola där undervisning varvas med tre veckors praktik och fritidsaktiviteter.

I Jönköping är sommarskolan tillbaka efter förra årets succépremiär. I fjol räknade man med att omkring hundra elever skulle gå i skolan, men istället blev det till sist 450 elever som spenderade sommarlovet vid skolbänken.

En av dem som kommer att delta i sommarskola är Nowroz Dilsoz från Nordanstigs kommun. Efter sommaren börjar han nian och nu hoppas han att sommarskolan ska förbereda honom för kommande studier.

– Jag behöver lära mig språket för att kunna nå mina drömmar det bästa med sommarskolan är att vi får chansen att göra det, säger han.

Det är andra året i rad som Nowroz Dilsoz väljer att delta i sommarundervisningen. Han menar att man lätt tappar sina kunskaper om man inte underhåller dem under ledigheten och därför har han valt att återigen gå i skolan på lovet.

– Om vi inte hade sommarskolan då skulle vi tappa allt vi lär oss. Efter två månader ledigt är det ganska lätt tappa språket om man inte pratar, förklarar Nowroz Dilsoz.