Arbetsmarknad

Organisationernas budskap under Stefan Löfvens tal på Järvaveckan

Av  | 

När statsminister Stefan Löfven avslutade politikerveckan i Järva var det ansvar, gemenskap och utbildning som var nyckelorden. Några minuter in i talet sågs aktivister från organisationer som arbetar för asylsökandes rättigheter hålla upp en skylt framför statsministern: ”Mitt Europa bygger inte murar”. 

Organisationerna FARR och Refugees Welcome Stockholm arbetar båda aktivt för asylsökande och nyanländas rättigheter. Citatet de höll upp framför statsministern var taget ur det tal som Stefan Löfven höll i september 2015 när det kom en stor andel asylsökande.

Några veckor efter talet skärptes Sveriges asyllagstiftning och permanenta uppehållstillstånd ändrades till tillfälliga uppehållstillstånd. Aktivisterna var kvar på platsen under hela talet med budskapet att bland annat riva upp den strikta asyllagstiftningen.

Öka jämlikheten i Stockholm
Statsministern inledde talet med att tacka alla S-politiker som arbetar i Stockholm för att öka jämlikheten.

– Socialdemokraterna är här också när ljusen har slocknat och när kamerorna har stängts av. Vi har en levande partiorganisationen i området och vi har fullt fokus att öka jämlikheten när vi leder arbetet i Stockholm. Tack alla våra lokala eldsjälar som ser till att minska skillnaderna i Stockholm, sa han.

Han fortsatte sedan genom att prata om trygghet, gängkriminalitet och sociala utmaningar i förorter.

– Jag vet att många är rädda och att sorgen är stor. Jag vet också att så här ska det inte vara. Brottslighet är en tyranni över vår liv, sa statsministern.

Statsministern lovade att satsa mer på polisen i form av nya polisutbildningar, att straffen för gatubrott ska skärpas och att fler övervakningskameror ska installeras. Han sade också att fler satsningar ska göra på att undvika att unga dras in i organiserad brottslighet.

Han skickade även ett tydligt budskap till människor som kastar sten efter poliser och ambulanser.

– Kastar du sten på mot en ambulans så finns inga ursäkter då ska samhället reagera direkt. Vårt budskap är – rör inte våra hjältar, sa han till en applåderande publik.

Hårdare straff mot våld med hedersmotiv
Statsministern riktade sig även till ungdomar och kvinnor som utsätts för hedersvåld. Hans budskap var hårdare straff för våld och förtryck som utsätts i hederns namn.

– Mitt budskap till kvinnorna är: acceptera aldrig att ert liv begränsas. Samhället och lagen är på er sida, sa han.

Utbildningskrav för nyanlända
Statsministern pratade om utbildningsplikt för nyanlända som saknar eller har en kort utbildning.

– De som har en kort utbildning får det väldigt svårt. Vi inför utbildningsplikt för nyanlända. De som inte har tillräcklig utbildning ska skaffa sig en sådan utbildning, annars dras ersättningen in, sa Stefan Löfven.

Han talade också om att öka snabbspåren för nyanlända så att fler personer med akademisk bakgrund kan få arbete inom bristyrken.

Oklart om han kommer tillbaka nästa år
Innan statsministern klev upp på scenen på Spånga IP riktade Ahmed Abdiraham, ordförande för den ideella föreningen The Global Village som anordnar politikerveckan i Järva, en uppmaning till Stefan Löfven.

– Vi hoppas att vår statsminister som är här idag berättar om att han ska medverka 2018. Vi hoppas att han tar på sig ledartröjan och medverkar 2018, sa han.

Men det står ännu inte klart om statsministern kommer tillbaka även nästa år.

– Vi ska göra allt för att vara här. Är man statsminister vet man inte alltid vad dagordningen har att erbjuda, men det här är ett starkt initiativ och vi ska naturligtvis försöka att vara här även nästa år, svarade Stefan Löfven.