Socialt

S och M ställer sig bakom att utvisningar till Afghanistan fortsätter

Av  | 

Både justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell ställer sig bakom utvisningar till Afghanistan, trots att hela landet anses som farlig på grund av de många terrorattacker.

Utrikesdepartementen avråder från alla resor till Afghanistan, med hänvisning till säkerhetsläget. Trots detta fortsätter utvisningarna till landet.

I SVT:s Aktuellt fick justitieminister Morgan Johansson (S) frågan om hur utvisningarna kan fortsätta trots UD:s avrådan.

– Hotet är större för oss som kommer från väst än för dem som återvänder till sitt hemland, sa Morgan Johansson i tisdagens Aktuellt.

Se även: Allt fler ställer sig bakom kravet att stoppa utvisningar till Afghanistan 

Även Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell ställde sig bakom utvisningarna och hänvisade till Migrationsdomstolens bedömning av landet.

– Migrationsdomstolen gör bedömningen att man i dag kan återvända till vissa delar av Afghanistan. Jag har förtroende för Migrationsdomstolens beslut, sa M-politikern.

Så sent som för två veckor sedan tvångsutvisades 20 personer från Migrationsverkets förvar i Åstorp. En av de som utvisades var en 17-åring från Malmö. Dagar efter att planet landade i Afghanistan uppges 17-åringen vara försvunnen.

Det är ännu oklart vad som hänt den utvisade, men enligt uppgifter till sajten Blankspot Project ska 17-åringen ha dödats i en självmordsattack mot ett begravningsfölje i den afghanska huvudstaden Kabul.

Läs mer: En person som utvisats från Sverige till Kabul uppges vara försvunnen