Skola

DO: Al-Azharskolans könsuppdelade bussresor inte diskriminerande

Av  | 

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat friskolan Al-Azharskolan i Stockholm och deras sätt att dela upp elever efter kön under bussresor. DO anser inte att uppdelningen är diskriminerande men däremot kan könsuppdelningen under idrottslektioner anses som diskriminerande.

I april uppmärksammades Al-Azaraskolan i TV4:s program Kalla fakta. I programmet visades hur skolan i Vällingby delade upp eleverna efter kön under bussresorna till och från skolan. Flickor hänvisades att gå på i den bakre delen av bussen medan pojkarna gick på längst fram.

Efter att programmet sändes möttes skolan av stark kritik och flera anmälningar kom in till DO.

Nu har DO kommit med sitt utlåtande – bussturerna är inte diskriminerande.

Däremot framkom det i samband med tillsynen att eleverna även dels upp efter kön under idrottslektioner, något som DO menar riskerar att överträda förbudet mot diskriminering.