Arbetsmarknad

Hon fick jobb genom snabbutbildning för nyanlända akademiker

Av  | 

Eva Gourie kom till Sverige 2013. Innan hon tvingades fly från Syrien arbetade hon som ekonomilärare på en gymnasieskola. Efter fyra år i Sverige har hon genomfört en snabbutbildning för akademiker och arbetar i dag som studiehandläggare. Utöver heltidsjobbet har hon även utbildat sig till tolk i arabiska.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik finns det en stor grupp nyanlända som har avslutade universitetsstudier med sig i bagaget. Men för många är vägen tillbaka till arbete lång. Statistik från SCB visar att det tar i snitt nio år för personer som är nya i Sverige att komma in på arbetsmarknaden.

För Eva Gourie förkortades vägen till arbete genom Korta vägen, en utbildning för nyanlända med tidigare akademisk bakgrund. Kursen som pågår i ungefär åtta månader är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Umeå universitet, och bedrivs på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Se även: Vän i Umeå: En mötesplats för nya och etablerade svenskar 

För att bli intagen till kursen måste man ha minst tre års akademiska studier bakom sig. Själv har Eva Gourie en bakgrund inom ekonomi och pedagogik. Innan hon lämnade Syrien arbetade hon som ekonomilärare för gymnasieelever.

– Jag blev sugen att gå Korta vägen eftersom jag hade hört att det skulle bli lättare för mig att få jobb. Framförallt eftersom jag hade en akademisk bakgrund, berättar Eva Gourie

Hennes förhoppningar inför kursen var att klara svenska steg 3 för att därefter ha möjlighet att söka lärarlegitimation och snabbare komma ut i arbete.

– Mycket med Korta vägen var bra, men det finns även en del som skulle kunna utvecklas, förklarar Eva Gourie.

Hon anser att det bästa med kursen är att deltagarna får hjälp att skriva CV, personligt brev och att hitta jobb. Men hon anser även att man lade för lite tid på språkundervisningen.

Se även: SFI-Forum Lärare 

Under kursen läser deltagarna svenska steg 1, 2 och 3. För att få en legitimation krävs att man klarar allt tre steg i svenska och här menar Eva Gourie att språkundervisningen inte räckte till. Klarar man inte steg 3 finns det nämligen ingen möjlighet att göra om kursen via Korta vägen, utan man får göra det på annat håll. För Eva Gourie räckte hennes språkkunskaper inte hela vägen vilket innebär att hon inte kunde få sin lärarlegitimation.

– De sa att deras syfte inte var att man skulle få betyg i svenska 3, utan att man ska komma in på arbetsmarknaden, berättar hon.

Men Eva Gourie hade hellre sett att hon fått möjlighet att göra om svenska 3 under tiden hon fortfarande gick på Korta vägen, eftersom hon nu i efterhand inte har tid på grund av sitt heltidsjobb.

Se även: SFI-Forum Etablering 

Däremot är hon positiv till att så stor vikt lades vi att hitta praktikplats till deltagarna. Heltidsjobbet på Tundalsskolan i Robertsfors, utanför Umeå, fick hon tack vare praktiken.

– De satsade mycket på att man skulle hitta en praktikplats, säger hon.

Efter praktiken blev Eva Gourie uppring av chefen som erbjöd henne ett jobb.

Vid sidan om arbetet är Eva Gourie aktiv i nätverket Vän i Umeå som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar. Hon tycker att integrationsprocessen i Sverige fungerar bra, men menar att det till stora delar beror på att det finns så många människor som engagerar sig för att inkludera nyanlända.

Text och foto: Linnéa Norring