Skola

Jan Björklund: Nyanlända barn drabbas hårt av klyftor

Av  | 

Segregation stod i fokus när Jan Björklund avslutad Liberalernas dag i Almedalen. Han meddelade dessutom att hans Liberalerna inte kommer att att samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val.

Den stora uppgiften för Sverige de kommande åren är att bekämpa klyftorna, sa Jan Björklund. Just klyftor i det svenska samhället har varit hans främsta fokus under partiet dags på Almedalsveckan i Visby.

– Klyftorna riskerar att slita isär vårt land, de skapar en växande underklass i dag i Sverige, sa Jan Björklund.

Hans tal tog avstamp i partiledarens egen livsresa.

– Jag har gjort klassresan. För mig började klassresan i klassrummet. Född i ett textilarbetarhem i Västergötland. Det var reaktionen mot en kvävande socialdemokratisk kollektivism i det lilla industrisamhället som formade mig som liberal.

– Vi har varit för dåliga under många år att se och beskriva sociala klyftorna. För att klassresorna ska bli fler måste klyftorna minska och jämlikheten öka, sa Jan Björklund.

Ökad klyfta mellan utrikes och inrikes födda
Fler ska få möjlighet att göra klassresor, sa Jan Björklund och poängterade att klyftorna mellan personer som är födda i Sverige och födda utomlands växer dag för dag.

Han gav även en känga till Stefan Löfven.

– Gång på gång hör jag Stefan Löfven prata om klassresor. Men så ser jag gång på gång hur han bevarar ringmuren kring arbetsmarknaden. Jag ser, gång på gång, en socialdemokrati som motsätter sig möjligheten att själva äga sitt boende och därmed göra bostadskarriär. Och som därmed försvårar för människor att ta sig ur utanförskap. Det är så klyftor skapas.

Enligt Björklund är det framförallt nyanlända barn som drabbas av ”socialdemokraternas jämlikhetssyn”.

– Skolplikten kan inte upphöra vid 16-års ålder för den som kommer hit när man är 15. Hur ska de hinna ikapp? Sommarlovet måste kortas för de nyanlända barn som snabbt måste lära sig svenska. De bästa lärarna ska jobba i förorterna och lyfta de barn som behöver kunskapsskolan allra mest.

Kommer inte att samarbete med Sverigedemokraterna
Björklund förtydligade att hans Liberalerna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna föddes ur nazistiska rörelser. I dag polerar partiet sin yta. Men skrapar man på den polerade ytan så tornar sanningen fram. Sverigedemokraterna är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan. De har inte gjort upp med sin historia. Liberalerna kommer aldrig medverka vid att ge regeringsmakt i Sverige till Sverigedemokraterna.

I slutet av talet återkom partiledaren återigen till klyftorna som drar isär Sverige.

– Jag vill att varenda unge ska få samma chans som jag fick när jag var barn och som jag kan ge mina söner. Och jag vet att det går. Flickorna i förorten som lever under det brutala hedersförtrycket, de ska få samma frihet som andra flickor. De nyanlända barnen som inte kan svenska och som lever i utanförskap i våra förorter, de ska få samma chans som alla andra barn.