Socialt

Åklagare kräver fängelse för familj som rövade bort dotter

Av  | 

På torsdagen avslutades rättegången mot den familj som åtalats för att ha rövat bort sin dotter. Åklagare Peter Helsing krävde att samtliga fyra familjemedlemmar skall dömas till fängelse.

När rättegångsförhandlingen mot de fyra familjemedlemmar, föräldrar och två bröder, som åtalas för att i juli försökt röva bort familjens 17-åriga dotter i dag avslutades krävde åklagare Peter Helsing att alla fyra ska dömas till fängelsestraff.

– Jag anser att straffvärdet för föräldrarna är 16 månaders fängelse. Med tanke på brödernas ålder ska straffet ligga på ett års fängelse. Jag yrkar också på att de fortsatt ska vara häktade med tanken på risken att de kan försöka få tag på flickan igen, säger åklagare Peter Helsing, rapporterar Svt Nyheter.

Frivården konstaterade att det finns stor risk för återfall i brott för alla fyra familjemedlemmar eftersom familjen kommer från en hederskultur.

Efter att rättegången avslutades på torsdagen meddelade rätten att de två föräldrarna skall vara var i häktet i väntan på dom den 18 augusti. De två tonårsbrödernas försattes däremot på fri fot.

Läs mer: Familj försökte röva bort dotter – rättegång inleds i dag 

Lärare och socialsekreterare vittnade
Under rättegångens sista dag vittnade 17-åringens tidigare lärare och socialsekreterare. Enligt läraren började man på skolan oroa sig för flickan efter hösten.

– I höstas var hon glad och positiv. Ju längre tiden gick drog hon sig undan. Det märktes att hon mådde sämre. Sedan upptäckte vi att hon började ha slöja när hon kom till skolan som hon sedan tog av sig under skoltiden, berättar läraren.

Läraren berättar att man då började oroa sig för att något hedersrelaterat låg bakom flickans mående och att elevhälsan kontaktades.

KONFERENS: Forum om Hederskultur, 21 november

Tog kontakt med sociala myndigheter
Efter ett tag tog 17-åringen själv kontakt med de sociala myndigheterna i sin hemkommun.

– Hon var rädd för att bli bortgift och att det skulle tidigareläggas eftersom hon hade pojkvän, berättar flickans socialsekreterare i rätten.

Det beslutades att flickan skulle omhändertas och hon placeras på skyddad plats på annan ort i Sverige.

Ifrågasätter åklagarens bevisning
Samtliga försvarare för de fyra åtalade ifrågasätter åklagarens bevisning. De menar att det inte behöver vara hedersrelaterat bara för att familjen kommer från ett annat land. De ifrågasätter även flickans berättelser om vad som hände inom familjen innan hon omhändertogs.

Samtliga av familjemedlemmarnas advokater yrkar på att deras klienter skall frikännas och försättas på fri fot.

Efter avslutad förhandling meddelade rätten att föräldrarna ska hållas häktade i väntan på dom den 18 augusti. De två bröderna försattes på fri fot efter förhandlingen.