Arbetsmarknad

Alliansen vill införa inträdesjobb för nyanlända

Av  | 

Allianspartierna presenterar på tisdagen en ny gemensam reform för arbetsmarknaden. Reformen som de kallar för inträdesjobb ska bland annat rikta sig till nyanlända personer.

 Inträdesjobben ska vara en anställning som kombinerar både arbete och utbildning. Reformen ska dels rikta sig till nyanlända personer men även unga upp till 23 år som saknar en gymnasieutbildning.

– Det ska göra det möjligt att anställa en person till 70 procent av rådande ingångslönen i den aktuella branschen. Resterande 30 procent av tiden ska gå till att lära sig jobbet på jobbet, förklarar Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Anställningen ska pågå i max tre år.

– Det här är ingen arbetsmarknadsåtgärd, det är en vanlig anställning. Det är viktigt, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Enligt Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är syftet med inträdesjobben att minska skillnaden mellan de personer som har arbete och de som saknar jobb.

– Jobbklyftan på över 100 000 personer måste minska. Det här samhällsproblemet är stort och därför behövs reformer för att det ska kunna lösas, förklarar hon på tisdagens pressträff.

Kostnaden för reformen beräknas till 1,8 miljarder kronor per år då arbetsgivarna inte betalar arbetsgivaravgiften för inträdesjobben.

– Men samhällsekonomiskt blir det en stor vinst, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.