Socialt

Efter attacken på Mynttorget – nu flyttas demonstrationen

Av  | 

Efter gårdagens attack mot demonstrationen vid Mynttorget i Gamla stan stärker polisen sin bevakning. Nu flyttas manifestationen till Medborgarplatsen. 

Sedan söndag förmiddag sittstrejkar ett hundratal ensamkommande asylsökande ungdomar på Mynttorget vid riksdagen i Stockholm. De kräver att Migrationsverket stoppar utvisningarna till Afghanistan.

I ett öppet brev till Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör, skriver demonstranterna bland annat: ”Vi var många som kom 2015 för söka skydd här, och vi ville bygga Sverige starkare. Vi vill vara med och skapa en bättre framtid för alla i Sverige. Det är många av oss som inte ens har varit i Afghanistan och många andra som flydde därifrån på grund av hot och hat”.

Strax efter klockan 20.00 i går attackerades demonstranterna av representanter från nazistiska Nordisk ungdom. En brinnande bengalisk eld slängdes mot demonstrationen och tre personer skadades lindrigt.

Polisen har inlett en förundersökning om misshandel, som nu utreds av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp. Än så länge är ingen person gripen.

Efter attacken har polisen utökat sin bevakning av demonstrationen och i dag bestämde man att flytta manifestationen till Medborgarplatsen.