Socialt

Familj försökte röva bort dotter – rättegång inleds i dag

Av  | 

I dag inleds rättegångsförhandlingarna mot fyra familjemedlemmar från Västsverige som misstänkts har försökt föra bort familjens 17-årig dotter från Söderhamn.

Det var i början av juli som fyra medlemmar ur en familj, föräldrar och två söner, greps efter att de tvingat in familjens 17-åriga dotter i en bil och kört iväg. Familjen åtalades senare vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för olaga frihetsberövande.

Fyra månader innan händelsen i Söderhamn sökte den 17-åriga flickan själv upp kommunens socialtjänst. Hon berättar då att familjen misstycker att hon har en pojkvän och att hennes mamma, efter att fått veta att flickan har en relation, sagt att en resa till hemlandet nu skulle tidigareläggas.

Enligt förundersökningen har flickan även berättat för socialtjänsten om familjens planer att skicka henne till hemlandet för att gifta bort henne.

I rättegången i förvaltningsrätten uttrycker 17-åringen oron inför familjens handlingar om hon inte går med på att giftas bort.

– Om de inte gifter bort mig så kommer jag att bli mördad om jag måste fortsätta bo hos min familj. Jag vill leva ett liv som andra ungdomar i Sverige har med svenska föräldrar, säger 17-åringen i rättegången.

KONFERENS: Forum om Hederskultur, 21 november

Flickan omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) och flyttades till ett skyddat boende i Söderhamn.

Vid flytten bröt hon alla förbindelser med familjen och pojkvännen.

Skulle träffa en kompis
Efter några månader i Söderhamn får flickan kontakt med en tjej från Syrien som bor i Hudiksvall. Tjejerna får kontakt via det sociala nätverket Snapchat och bestämmer sig för att träffas i Söderhamn. I slutet av juli ska 17-åringen och Hudiksvallstjejen träffas för första gången.

Istället för tjejen från Hudiksvall dyker 17-åringens familj upp. Enligt ett vittne som kontaktade polisen blev flickan uppenbart chockad och förstod inte vad som hände.

Därefter tvingas flickan in i familjens bil.

– Jag skrek och sparkade och sa att jag inte ville följa med, berättar 17-åringen i förundersökningen.

Enligt vittnen tog familjen tag i flickans armar och ben och lyfte in henne i bilen.

Nekar att han lurat systern
I polisförhör berättar 17-åringen att hon tror att det är hennes vän från Hudiksvall som skvallrat om henne till familjen. Men när polisens tekniker undersöker en av brödernas mobiler upptäcker man att han är ansvarig för kontot under samma namn som Hudiksvallstjejen.

Brodern nekar att han försökt lura sin syster. Enligt honom visste 17-åringen att hon hade kontakt med broder och att det var familjen hon skulle träffa den där dagen i slutet av juli.

I dag inleds rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot de fyra familjemedlemmarna om olaga frihetsberövande. Rättegången kommer att avslutas på fredag.

Den bild som familjen försöker ge av händelserna i Söderhamn är en helt annan än den som 17-åringen och vittnena ger.

Familjen menar att vittnena har missuppfattat händelserna.

– Vi var bara väldigt glada och kramades. Vi hade ju inte setts på flera månader, säger de fyra familjemedlemmarna i polisförhör.