Socialt

Heléne Fritzon vill inte stoppa utvisningarna till Afghanistan

Av  | 

I tio dagar har demonstrationen mot utvisningarna till Afghanistan pågått. Trots det försämrade säkerhetsläget i landet säger den nya migrationsministern Heléne Fritzon (S) att regeringen inte kommer att stoppa utvisningarna till Afghanistan. 

På tisdagen höll demonstranterna en pressträff vid Medborgarhuset i Stockholm där de meddelade att den sittande strejken kommer att fortsätta trots att skolorna nu drar igång.

”Vi uppmanar elever att hjälpa oss att stoppa utvisningar”
De ungdomar som återvänder till skolan kommer att sittstrejka på lektionerna, rasterna och under luncherna, enligt Ung i Sverige. Nätverket uppmuntrar även andra elever att visa sitt stöd för demonstranterna.

– Vi uppmanar alla elever att hjälpa oss att stoppa utvisningarna. Vi kommer att strejka i alla skolor. De elever som inte kan sitta med oss på Medborgarplatsen och som måste tillbaka till skolan kommer att sitta på golvet under lektionstid. I början kommer vi vara få, men vi kommer att få stöd av andra elever, säger Fatemeh Khavari.

SE ÄVEN: Protesterna fortsätter på Medborgarplatsen

Migrationsministern tillbakavisar kravet
I en debatt i P1 Morgon säger migrationsministern Heléne Fritzon att hon har förståelse för demonstranterna, men att politikerna inte ska ändra Migrationsverkets och domstolarnas beslut.

– Jag har stort förtroende för den ordning vi har i Sverige som riksdagen har beslutat om. Det är politiken som stiftar lagar och det är myndigheten, i det här fallet Migrationsverket, som gör prövningen i varje enskilt fall, säger hon.

Demonstranterna vill att utvisningarna till Afghanistan stoppas på grund av säkerhetsläget i landet, medan Migrationsverket bedömer att konflikten i landet inte är tillräckligt utbredd för att stoppa alla utvisningar från Sverige. Men enligt myndigheten har situationen i vissa områden förvärrats den senaste tiden och man håller nu på att ta fram nya riktlinjer för landet, enligt myndighetens rättschef Fredrik Beijer.

– Men det kommer inte att vända upp och ner på bedömningarna helt och hållet, utan kommer i stället att vara på detaljnivå, säger Fredrik Beijer.