Arbetsmarknad

Ny utbildning för nyanlända farmaceuter

Av  | 

Nästa vecka drar en kompletteringsutbildning för nyanlända apotekare och receptarier igång på Uppsala universitet.

För att arbeta som apotekare eller receptarie inom svensk hälso- och sjukvård krävs det en svensk legitimation. En legitimation får man först när man visat att man kan de kunskaper som ens yrke kräver men också att man kan svenska och de lagar som gäller inom svensk hälso- och sjukvård.

Förra året fick Uppsala och Göteborgs universitet i uppdrag av regeringen att utveckla en ettårig kompletterande utbildning för nyanlända apotekare och receptarier.

På måndag drar utbildningen igång.

– Detta är en utbildning som kommer att ge en grupp välutbildade personer en väg till arbete samtidigt som man möter ett behov från arbetsmarknaden, säger kursansvarig Shima Momeni, vid Uppsala universitet.

Totalt kommer 33 personer från 12 olika länder att påbörja utbildningen och förhoppningarna är att de snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden.

Utbildningen ges till största del på distans och för att bli intagen krävs förutom ett godkänt examen från hemlandet att man har tillräckliga kunskaper i svenska och engelska.

Den första elevgruppen består av 16 kvinnor och 17 män.

Under utbildningen kommer eleverna bland annat läsa läkemedelsterapi i Sverige och farmaceutisk kommunikation. En del av utbildningen kommer även att göras på ett apotek.

Andra sätt att få en svensk legitimation är genom att klara ett heltäckande kunskapsprov.