Socialt

Protesterna fortsätter på Medborgarplatsen

Av  | 

De hundratals demonstranter som protesterar mot utvisningar till Afghanistan flyttades i går till Medborgarplatsen. 

Sedan i söndags har hundratals personer protesterat mot utvisningarna till Afghanistan. Demonstranterna vill att utvisningarna till landet stoppas på grund av säkerhetsläget.

På tisdagskvällen attackerades de sittande demonstranterna av personer från den nazistiska organisationen Nordisk ungdom. Vid attacken kastades en brinnande bengalisk eld mot folksamlingen och två personer skadades lindrigt och fick föras till sjukhus. Än så länge har ingen person gripits för attacken.

Se även: Efter attacken på Mynttorget – nu flyttas demonstrationen 

Sedan demonstrationen började för fem dagar sedan har antal demonstranter vuxit snabbt och på tisdagen beslutade polisen att flytta manifestationen till Medborgarplatsen.

Strax efter halv sex på onsdagskvällen marscherade de omkring 500 demonstranterna från Mynttorget, intill riksdagen, till Medborgarplatsen på Södermalm. Hand i hand promenerade de genom Stockholm och sjöng ”Ribbenvik, Ribbenvik, kom hit, kom hit”.

I ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vädjar demonstranterna till generaldirektören att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

”Du kan göra ett rättsligt ställningstagande om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Våra liv ligger i dina händer. Vi väntar på dig på Mynttorget. Välkommen hit, Mikael Ribbenvik”, skriver de i brevet.

Än så länge har Mikael Ribbenvik inte tagit sig till platsen för att träffa demonstranterna, men efter tisdagens attack har myndigheten uttalat sig via en skriftlig kommentar. I uttalandet skriver myndigheten att det är oacceptabelt att demonstranter blir attackerade och att Migrationsverket har all förståelse för att frågan om säkerhetsläget i Afghanistan berör. Men att konflikten i landet inte har nått den nivå som krävs för att alla från landet har rätt att stanna i Sverige.

Enligt arrangörerna kommer demonstranterna stanna på Medborgarplatsen tills de får prata med generaldirektören.

– Vi kommer att stanna här tills Mikael Ribbenvik kommer, säger Fatemeh Khavari som är talesperson för nätverket Ung i Sverige som arrangerar protesten.

Personer från hela landet har tagit sig till Medborgarplatsen för att delta i demonstrationen.

16-åriga Reza är en av de ungdomar som befinner sig på platsen. Har han åkt från Uppsala för att delta och planerar att stanna så länge det behövs.

– Det ger mig sådan kraft att se alla personer som är här och som kämpar för oss, säger Reza.