Skola

SFI-elever lär sig svenska genom konst och teater

Av  | 

På Olle Olsson Haglund-museet i Solna, Stockholm, får SFI-elever språkundervisning i en något annorlunda miljö.

Olle Olsson Haglund-museet ligger intill Hagaparken i Solna och är huset där konstnären Olle Olsson Haglund bodde under sin livstid. På museet i dag visas en permanent utställning av konstnärens egna målningar och illustrationer samt fotografier från det gamla Hagalund.

Sedan en månad tillbaka har Solna kommun och Hermods SFI inlett ett samarbete där eleverna får använda museet i undervisningssyfte. Detta för att ge eleverna variation i undervisningen och för att de få ta del av både konst och historia om det svenska samhället.

– Det är jättekul att vi kunde anordna detta med Solna kommun. Detta gör att både lärarna och eleverna får chans till en kompletterande och inspirerade undervisningsmiljö, säger Karolina Holm, rektor på Hermods SFI i Solna.

KONFERENS: 
SFI-Forum Lärare, 24 oktober

Lär sig svenska genom olika program
På museet anordnas en rad olika program för eleverna. Det gäller allt ifrån guidade visningar till teaterföreställningar på gården. Just den här dagen spelas ”Al Hakawati” med Fabula Storytelling. Syriska sagor och legender berättas av två skådespelare där den ena talar svenska och den andra arabiska.

– Detta är en av många aktiviteter som arrangeras och just den här passar perfekt för just SFI-elever, där de som kan arabiska får chansen att förstå föreställningen och samtidigt lära sig svenska ord. Flera av eleverna är analfabeter och vi har även aktiviteter där de får gå på färgjakt och lära sig ord genom färger, berättar Josefine Alm, Kulturkoordinator på Solna Kommun.

Många av SFI-eleverna uppskattar att få komma utanför klassrummet och göra aktiviteter som både är roliga och lärorika.

– Det är underbart med exempelvis den föreställningen som var idag. Publiken blir involverade i föreställningen och många skrattade så mycket att de trilla av stolen, säger Marcelo Kac, SFI-lärare.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering, 25 oktober

Samarbetet är fortfarande i uppstartsfasen men Josefine Alm hoppas att det bli långvarigt.

– Jag hoppas att detta blir ett långvarigt samarbete då det är viktigt för dessa människor att komma in i samhället och jag tror att konst och teater kan var ett bra hjälpmedel, avslutar Josefin Alm.