Skola

Växjö inför nytt ersättningssystem inom vuxenutbildning och sfi

Av  | 

Växjö kommun har infört ett nytt betalningssystem inom vuxenutbildning och sfi, svenska för invandrare. Ersättningen är resultatbaserad och baseras på avklarade poäng, inte per plats eller vid slutförd kurs.

Från den 1 juli har Växjö kommun ersatt sin upphandling av vuxenutbildning och sfi med en auktorisationsmodell. Enligt den nya modellen får alla utbildningsanordnare som når upp till vissa krav erbjuda utbildning för en förbestämd ersättning.

”Med fler utbildningsanordnare bedömer vi att specialiseringen och individanpassningen kan öka”, skriver den styrande majoriteten (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Liberalerna) i en debattartikel på Smålandsposten.

Ersättningen är resultatbaserad och utbildningsanordnare får full betalning först när eleven har fått ett godkänt betyg.

KONFERENS: SFI-Forum Lärare, 24 oktober

KONFERENS: SFI-Forum Etablering, 25 oktober 

Modellen har införts trots att både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har protesterat och varnat för att den leder till fusk och betygsinflation.

– Vi ser en risk för att lärarna pressas att sätta betyg som de inte borde, säger Lärarförbundets ordförande i Växjö Anne-Lie Nilsson till Lärarnas tidning.

Men Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd, menar att modellen kommer att leda till högra betyg.

– Tanken är att den utbildningsanordnare som inte lär eleverna tillräckligt ska få mindre betalt än den som leder eleverna till godkända betyg, säger han.

Catarina Thestrup, lärare i kommunens vuxenutbildning, anser att modellen visar en misstro mot lärare.

– Vi gör redan allt för att få eleverna godkända, och ska inte ens behöva fundera på att ett F ger mindre pengar än ett E, säger hon till TT.