Socialt

60 000 personer har skrivit på namninsamling om amnesti

Av  | 

I dag överlämnade rörelsen Vi står inte ut en namninsamling med krav om amnesti till fem riksdagspartier och Fi. Omkring 60 000 person har skrivit under namninsamlingen som kräver amnesti för ensamkommande unga.

För ungefär sex månader sedan startade Vi står inte ut en namninsamling som kräver amnesti för alla ensamkommande unga som varit i Sverige i mer än ett år. Omkring 60 000 personer och drygt 200 organisationer har sedan dess skrivit under kravet.

När riksdagen åter öppnade efter sommaren tidigare i dag lämnades insamlingen över till representanter från sex partier. Vi står inte ut bjudit in alla partier som på olika sätt har stöttat arbetet för ensamkommande ungas rättigheter.

SE ÄVEN: Rörelse kräver amnesti för ensamkommande unga 

Vid överlämningen deltog representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ. Även Liberalerna och Moderaterna hade bjudits in att ta emot dokumentet, men deltog inte.

– För oss är det väldigt viktigt att det här inte är partipolitisk fråga. Det är därför vi bjudit in alla [partier] samma tid för vi vill samla dem och visa att det här är en fråga som handlar om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Det borde inte vara polariserat utan alla partier borde kunna mötas i fråga, säger Kinna Skoglund, en av grundarna till rörelsen.

Vid överlämnandet av namnunderskrifterna tackade Helena Lindroos, initiativtagare till Vi står inte ut, alla partier för deras arbete men påminde samtidigt om att situationen för ensamkommande unga är akut.

– Det som är akut är att hitta en lösning för de ensamkommande barnen som har hamnat i kläm och som har varit i Sverige länge. Vi behöver lösa deras situation, vi behöver hitta en lösning under hösten för att det inte ska bli en humanitär katastrof i detta, sa hon när hon lämnade över dokumentet till Fredrik Lundh Sammeli (S).