Socialt

Busch Thor om stöd från SD: ”Beredd att tillträda på det sättet”  

Av  | 

Kristdemokraterna kan tänka sig att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, det säger partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Morgonstund. Men ett samarbete med partiet är uteslutet.

Moderaterna öppnade tidigare upp för att regera med stöd av SD och även bjuda in partiet till samtal i enskilda frågor. Besluten togs under Anna Kinberg Batra, när partiet nu ska få en ny partiledare är det ännu osäkert hur relationen mellan partierna kommer se ut i framtiden. Kandidaten Ulf Kristersson har uteslutit förhandlingar men inte stängt dörren för att ta makten med SD:s stöd.

Kristdemokraterna är däremot tydliga med att man är okej med SD:s stöd för att ta makten.

– Jag är beredd att tillträda på det sättet, säger Ebba Busch Thor, i SVT:s Morgonstund.

Men ett samarbete med SD är uteslutet, även för KD.

– Varför ska jag ge bort makt i onödan till en femte part – där vi dessutom återkommande har högt uppsatta företrädare även i riksdagen som uppenbarligen inte klarar att hålla rågången kring människovärdet, säger hon.

Liberalerna och Centerpartiet har tagit avstånd från att ta makten med stöd av SD.