Socialt

Demonstrationen utanför Migrationsverket i Malmö fortsätter

Av  | 

I hundra dygn har irakiska asylsökande demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö. Sedan starten har demonstrationen utsatts för ett flertal attacker. 

Sedan slutet av maj har en grupp asylsökande irakier demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö.

Demonstranterna protesterar mot de svenska asylreglerna som man nu vill ska ändras så att fler ska få stanna i Sverige. Enligt de asylsökande från Irak är säkerhetsläget i landet så pass instabilt att det är farligt för dem att återvända till hemlandet.

Personer har kommit från hela landet och kommer att stanna utanför Migrationsverket tills reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd ändras.

Sedan demonstrationen började har den utsatts för ett flertal attacker.

I juni kör en man en bil med nazistiska symboler på mot demonstranterna och plakat som användes på demonstrationen. Mannen kunde gripas på plats och händelsen utreds av polisens speciella grupp för demokrati- och hatbrott.

Så sent som i helgen utsattes demonstrationen för ytterligare en misstänkt attack då en okänd man tände eld på det partytält som de asylsökande sover under. Mannen försvann sedan i en bil.

Ingen person skadades allvarligt vid attacken, men ambulans tillkallades då två personer andats in rök. Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand.

Det är i nuläget oklart om polisen gör några kopplingar mellan branden och attacken i juni.