Socialt

Dom: EU får rätt i frågan om asylfördelning

Av  | 

Ungern och Slovakien förlorar sin kamp i EU-domstolen om EU:s omfördelning av asylsökande.

Fallet gäller det beslut som EU tog under 2015, när flest personer sökte asyl i Europa, om att omfördela omkring 120.000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien.

Beslutet togs för att avlasta framförallt Grekland och Italien som var de länder som tagit emot flest asylsökande. Man bestämde då att asylsökande skulle omfördelas mellan EU:s medlemsländer genom ett kvotsystem.

Krisbeslutet togs inte enhälligt utan bestämdes efter en omröstning på ett ministermöte i Bryssel.

Ungern och Slovakien överklagade beslutet och menade att ett sådant beslut inte kan tas utan fullständig enighet, men EU tolkade istället unionens regler som att det i krissituationer är möjligt att fatta ett sådant beslut.

KONFERENSSFI-Forum Etablering 25 oktober  

Under hösten 2015 genomfördes omflyttningar av asylsökande genom kvotsystemet.

Därefter har frågan förts till EU-domstolen av Ungern och Slovakien.

I dag kom domen från EU-domstolen som väntat inte håller med om att beslutet måste ogiltigförklaras utan ger EU rätt i frågan.

”Domstolen ogillar Slovakiens och Ungerns talan mot den provisoriska mekanismen för obligatorisk omplacering av asylsökande”.

”Denna mekanism bidrar på ett effektivt och proportionerligt sätt till att Grekland och Italien kan hantera konsekvenserna av den migrationskris som uppstod år 2015”, anser domstolen

Beslutet välkomnas av svenska EU-parlamentariker.

– Det är ett välkommet besked. Att man sätter ned foten och säger här är inte en klubb där man kan vägra ta ansvaret att ta emot flyktingar säger Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet till Ekot.

SE ÄVEN: Så kan EU:s nya asylsystem påverka Sverige 

– Det känns väldigt tycker jag bra att alla länder ska ta sin proportionerliga och rättvisa del av ansvaret för de personer som behöver få nya livschanser och komma bort från Italien och Grekland i det här fallet och komma vidare i EU, säger Cecilia Wikström EU-parlamentariker för Liberalerna

Vill öka antalet kvotflyktingar
EU-kommissionen hoppas nu att få fart på omfördelningen av asylsökande. Än så länge har planerna bara uppfyllts till en knapp tredjedel.

Kommissionen väntas även under dagen föreslå att EU-ländernas gemensamma program för att ta emot kvotflyktingar, personer som befinner sig i flyktingläger utanför EU, ska fördubblas till 40.000 personer.