Socialt

Flydde från Syrien – i dag driver han eget

Av  | 

För två år sedan flydde universitetsläraren Montaser Alhaj från Syrien, i dag driver han eget företag i Sverige samtidigt som han läser SFI.

Montaser Alhaj är doktor inom mikrobiologi och har tidigare arbetat som lärare på universitet. 2015 tvingades han att tillsammans med sin bror lämna hemlandet Syrien och kom då till Sverige.

– När vi kom hit blev vi först placerade i ett hus mitt ute i skogen i Dalarna. Naturen var fin, men det var väldigt kallt, berättar Montaser Alhaj.

Att vara ny i Sverige var tufft, men samtidigt underlättade hans utbildning chanserna att etablera sig i Sverige.

– Tack vare min utbildning har jag kunnat få jobb. Det är tuffare för många andra flyktingar som saknar utbildning, säger han.

KONFERENS: SFI Forum Lärare 24 oktober
KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober

Startade eget
Tillsammans med en till person driver Montaser Alhaj i dag ett eget företag i Hedemora. Syftet med företaget är att hitta en hållbar proteinkälla för världens växande befolkning.

– Vi är alldeles för beroende av köttdjur och jordbruk vilket leder till stora utsläpp och miljöförstöring. Därför måste vi hitta en mer hållbar proteinkälla där insekter är svaret, förklarar han.

Han berättar bland annat att mjölmaskar innehåller mycket protein och skulle kunna vara ett alternativ till kött. Enligt honom skulle det kunna rädda många människor som inte har tillgång till mat.

– Vi tror att detta är framtiden eftersom jordens befolkning växer allt mer och vi behöver hitta fler alternativt, säger Montaser Alhaj.

Vid sidan av företaget läser han SFI och målsättningen för framtiden är att lära sig svenska och att under hösten se till att etablera företaget på marknaden.