Socialt

Föräldrarna nekar till tvångsgifte

Av  | 

Föräldrarna som misstänkts för att ha gift bort sin dotter, mot hennes vilja, under sommarlovet nekar till brott. Men under dagen planerar kammaråklagaren väcka åtal mot föräldrarna. 

Det var under en semester i Irak som föräldrarna misstänkts ha gift bort sin tonårsdotter. Men pappan nekar nu till brott och menar att dottern istället ångrat sitt giftermål.

Enligt pappan gick dottern frivilligt med på äktenskapet, men att hon sedan velat skilja sig. Något han menar är förenat med skam.

I polisutredningen säger pappan att han skulle tagit emot dottern med öppna armar om hon ångrat sig.

SE ÄVEN: Flicka giftest bort under lovet – föräldrarna häktade 

Det var en person i flickans närhet som kände sig orolig och larmade polisen. Tack vare larmet lyckades man få hem flickan till Sverige och nu bor hon på ett skyddat boende.

I dag planerar kammaråklagare Jessica Wenna att väcka åtal mot föräldrarna som suttit häktade. Sedan augusti är de misstänkta för äktenskapstvång.

KONFERENS: Forum om Hederskultur 21 november 

– Lagtexten föreskriver ju att det ska vara fråga om att någon förmås att gifta sig genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet. Någon eller båda av dessa omständigheter menar jag föreligger, säger Jessica Wenna, till Svt.