Socialt

Förening för ensamkommande vinner demokratipris

Av  | 

Ensamkommandes förening Huddinge-Botkyrka vinner årets demokratipris i Huddinge.

Föreningen startades av kompisarna Ali Hussaini, Murtaza Nazari och Hussein Mohammadi i januari i år. Sedan dess har verksamheten växt och de har arrangerat alltifrån sommarskola för nyanlända ungdomar till fotbollsturneringar och fester.

Killarna startade föreningen för att skapa en meningsfull fritid för ensamkommande som befinner sig i asylprocessen. En process de själva vet hur tuff den är.

– Alla vet att asylprocessen är väldigt tuff och det tar tid eftersom många har kommit hit. Det är verkligen svårt. Men det är inte bra att man bara sitter hemma för det blir jobbig och tråkigt. Det bästa sättet att må bättre är att träffa människor och ha något att göra, sade Hussein Mohammadi i en tidigare intervju med Dagens Integration.

Nu uppmärksammas föreningens arbete av Huddinge kommun som utsett den till vinnare av kommunens demokratipris.

I motiveringen skriver man att verksamheten på en kort tid och utan förkunskaper startat en verksamhet som stödjer, utvecklar och skapar förutsättningar för ensamkommande och nyanlända ungdomar att utgöra en ny generation medborgare som aktivt engagerar sig i samhällsutveckling.

Det var Huddingepolisen Anna Schelin som nominerade föreningen från början. Enligt henne hjälper Ensamkommandes föreningen att motverka diskriminering genom att främja lika rättigheter och möjligheter för alla invånare i kommunen.

I föreningen peppar priset medlemmarna att fortsätta arbeta och med den nya terminen forsätter nu ungdomarnas engagemang.

– Vi kommer att jobba vidare med nya och gamla medlemmar, och med liknande aktiviteter som tidigare: läxhjälp, idrottsturneringar och en fest, säger Murtaza Nazari.