Socialt

Frivilliga ger gratis rådgivning till nyanlända

Av  | 

Nu öppnar mötesplatsen RådRum upp sina dörrar på Medborgarplatsen i Stockholm.

Hit kan personer som är nya i Sverige komma för att få gratis vägledning och samhällsrådgivning. Det kan handla om allt från att få hjälp att hitta rätt myndighet, fylla i blanketter till att få ekonomisk rådgivning eller hjälp med hur man hittar en bostad.

Syftet är att hjälpa de som är nya i Sverige att förstå sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

– Vi har under åren som gått fått bekräftelse på det stora behovet som finns av kompletterande rådgivning för personer som är nya i Sverige, säger Anna Wikman, delprojektledare och utbildningsansvarig på RådRum, i ett pressmeddelande.

KONFERENS: SFI-Forum Lärare 24 oktober

Verksamheten finns sedan tidigare i Malmö och på andra platser i Skåne. Sedan förra året erbjuds även rådgivning i Sollentuna i Stockholm och det senaste tillskottet öppnas nu upp i IM:s, Individuell Människohjälp, lokaler.

Varje mötesplats bemannas av frivilligrådgivare som bland annat utbildas i bemötande, migration, diskriminering och situationen på bostadsmarknaden. På varje RådRum erbjuds även rådgivning på en rad olika språk tack vare personalens olika bakgrunder och språkkunskaper.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober

Enligt Ayman Adel Amin, samordnare och kommunikatör för mötesplatsen, har intresset för att hjälpa till varit stort. Bara i år har man utbildat ett trettiotal personer som ideellt kommer att erbjuda rådgivning på Medborgarplatsen.

– Under det år vi har funnits i Stockholm och Sollentuna har vi assisterat i över 250 ärenden och för flera av de besökare vi har mött har det varit avgörande, säger Ayman Adel Amin.