Arbetsmarknad

Här utbildas framtidens industrianställda

Av  | 

På industriföretag runt om i södra Dalarna påbörjas just nu ett traineeprogram. Här utbildas nyanlända och långtidsarbetslösa för att snabbt komma ut i arbete inom industrin.

Projektet Industrisatsning Södra Dalarna startades redan i maj men de första deltagarna börjar under nästa vecka. Målet är att förenkla vägen till jobb för nyanlända och personer som under längre tid varit arbetslösa.

20 personer kommer att delta i traineeprogrammet där praktisk kompetensutveckling står i fokus. Under utbildningen varvas teoretisk utbildning med praktik på ett industriföretag.

Till projektet har man även anställt språkstödjare. Många av de nyanlända som bor i Avesta, Falun och Ludvika har en universitetsutbildning men inte tillräckliga kunskaper i svenska. Därför hoppas man att språkstödjarna ska hjälpa till att skapa en brygga mellan kandidaterna och de olika företagen.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober 

Enligt Jan Henriksson, på bemanningsföretaget Clockwork som tillsammans med Arbetsförmedlingen och industriföretag driver projektet, är målsättningen att 80 procent av deltagarna ska vara anställningsbara innan projektet avslutas den 15 december.

Satsningen kom till då det råder högkonjunktur på många industriföretag i regionen, men det har varit svårt för företag att hitta kvalificerad yrkeskompetens. Samtidigt har allt fler personer skrivits in på Arbetsförmedlingen som vill jobba men saknar rätt kompetens.

SE ÄVEN: Hon fick jobb genom snabbutbildning för nyanlända akademiker 

Enligt Jan Henriksson har intresset för utbildningen varit stort både bland deltagare men även hos företag som behöver personal.

När programmet avslutas den 15 december kommer de 20 kandidaterna först att anställas av Clockwork men målet är sen att de ska anställas direkt av företagen.