Arbetsmarknad

Kursstart för nyanlända läkare

Av  | 

För andra året i rad startar den skräddarsydda utbildningen för nyanlända läkare på Sophiahemmet Högskola. Målet är att eleverna ska klara läkarprovet.

I tre månader pågår kursen som ska ge nyanlända läkare en inblick i det svenska sjukvårdssystemet. Förhoppningen är att kursen ska underlätta för eleverna när det är dags att göra det medicinska kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.

En av deltagarna är Ahmed Alfaili. Han kommer från Irak där han utbildade sig inom barnmedicin. När han kom till Sverige var hans plan att fortsätta arbeta som läkare, men i dag jobbar han istället som undersköterska.

SE ÄVEN: Eva fick jobb genom snabbutbildning för nyanlända akademiker 

Ahmed Alfaili har gjort kunskapsprovet en gång tidigare, men blev då inte godkänd. Nu tar han kursen på Sophiahemmet Högskola för att verkligen se till att han klarar det nästa gång.

Sana Boughattas är också en av årets studenter. Hon utbildade sig och arbetade som läkare i Tunisien. Hon ser fram emot att få en inblick i hur sjukvården fungerar i Sverige samtidigt som hon anser att hon och de andra deltagarna kan bidra med erfarenheter som skiljer sig från kollegor i Sverige.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober

– Exempelvis har vi kunskap om vissa sjukdomar som är vanliga i våra hemländer, men som svenska läkare inte upptäcker lika snabbt. Sverige har invånare från många olika länder och där kan våra kunskaper vara en enorm resurs, säger hon i ett pressmeddelande.

Utbildningen ger 18 högskolepoäng och för att bli antagen krävs godkänd läkarlegitimation från ett annat land samt goda kunskaper i svenska.