Socialt

Ny järnvägsutbildning för nyanlända ingenjörer drar igång

Av  | 

Behovet av ingenjörer inom järnvägsbranschen är stort i hela landet, därför startas nu en påbyggnadsutbildning för nyanlända ingenjörer.

Under nio månader kommer 50 nyanlända personer få ta del av påbyggnadsutbildningen som vänder sig till ingenjörer med minst fyra års specialiserad ingenjörsutbildning.

Utbildningen sker i Ängelholm och Helsingborg och deltagarna kommer vara klara till sommaren nästa år.

– Många av de som kommit till Sverige har utbildning och erfarenhet som järnvägsbranschen behöver. Utbildning gör att vi snabbare kan ta tillvara deras kompetens samtidigt som det ger stora vinster för individerna, arbetsgivarna och hela samhället, säger Niclas Lamberg vid Trafikverket.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober 

En av kursdeltagarna i år är Osman Al Nasrallah som kommer från Syrien. Innan flykten till Sverige drev han ett eget konsultföretag med många uppdrag åt staten. Men när kriget började tvingades han lägga ner sin verksamhet och han började då arbeta som lärare i matematik och fysik.

Järnvägsutbildningen är ett samarbete mellan Trafikverket, Arbetsförmedlningen, Helsingborg stads vuxenutbildning och företag inom branschen. I programmet ingår förutom yrkessvenska även praktik