Socialt

SFI-elever lär sig svenska med filmklassiker

Av  | 

”Så som i himmelen” och ”Sällskapsresan” är några av klassikerna som står på schemat i en ny satsning där SFI-elever ska lära sig språket med hjälp av filmer.

Nästan 200 000 personer läser SFI runt om i landet. I undervisningen blandas elever som aldrig lärt sig läsa med personer med universitetsexamen.

I många klassrum används video och film som en ingångspunkt till det svenska språket och kulturen, men det har tidigare varit svårt för SFI-lärare att visa stora svenska filmer på grund av rättigheter.

– Film är ett bra sätt att lära sig språket snabbare, se bara på hur bra svenskar är på engelska och hur mycket engelskspråkig film vi tittar på. På samma sätt är svensk film en fantastisk resurs för nyanlända, säger Britt Lewis som är SFI-lärare i Nacka.

KONFERENS: SFI-Forum Lärare 24 oktober

Nu har en grupp SFI-lärare tagit fram ett flertal svenska klassiker som kan användas som undervisning i klassrummet. Initiativet kommer från filmtjänsten C More som nu ger SFI möjlighet att visa filmerna utan att betala.

Svenska storfilmer så som ”Mitt liv som hund” och ”Grabben i graven bredvid” ska ge nyanlända chansen att lära sig nya uttryck.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober

– I filmerna får eleverna uppleva mer autentiskt språkbruk, med slang och uttryck som sällan finns i grammatikövningarna men som finns i samhället. Dessutom hjälper filmerna oss att närma oss samtal i klassrummet som annars är svåra att komma åt – till exempel jämställdhet eller svenskar förhållande till allt från tvättstugan, alkohol eller vädret, säger Anna Lena Helgesson, SFI-lärare i Nacka.