Socialt

”Vi måste lära tjejerna att det är okej att ta plats”

Av  | 

Mellan Saltsjöbaden och Slussen ligger stockholmsförorten Fisksätra. En av Sveriges mest tättbebyggda orter med invånare från över 84 olika nationaliteter. Området beskrivs ofta socioekonomiskt svagt men i Fisksätra finns ett stort socialt engagemang som gett upphov till flera initiativ som skapats och drivs av Fisksätraborna själva. Ett av dessa initiativ är Tjejtorsdagarna på Folkets Hus.

De kommer gåendes i samlad trupp från Folkets Hus i Fisksätra. Tjejer i blandade åldrar med skolväskorna på ryggen. Regnet öser ned och molnen ligger som lock över Fisksätra centrum. Men tjejerna går med bestämda steg ner mot fotbollsplanen. Några i regnställ och stövlar andra trotsar regnet i sandaler och tygskor. Inomhushallen, som ligger ett stenkast bort, är bokad av några äldre killar.

I täten går Aleksandra Guzik som håller i dagens träningspass. Fjorton år gammal är hon inte mycket äldre än de andra tjejerna men hon ger ett samlat och lugnt intryck. Hon plockar fram fotbollar och lägger ut koner medan tjejerna joggar runt fotbollsplanen. Parallellt med att sköta skolan och träna både dans och fotboll på fritiden genomgår Aleksandra Futebol dá forças utbildningsprogram. Organisationen, vars namn betyder fotboll ger styrka, har som målsättning att stärka tjejers självkänsla i socioekonomiskt svaga områden och ge dem konkreta verktyg så att de själva kan förbättra sina framtidsutsikter.

Vid fotbollsplanen står Danira Benitez och hejar energiskt. Hon är en av projektledarna till Tjejtorsdagarna på Folkets Hus i vilken Tjejfotbollen ingår.

– Jättebra jobbat tjejer, ni vet att det kommer bli fika och mys sen, ropar Danira ut till tjejerna som springer i regnet.

Danira är precis som Aleksandra uppvuxen i Fisksätra och hon lyfter vikten av att låta engagemanget och ledarskapet gå i arv till nästa generation.

– Det finns inga garantier för att någon ska kunna hålla på med något för alltid. Ska verksamheten fortsätta, måste vi ge över ”facklan” till nästa generation och engagera tjejerna att själva vilja bli tränare och ledare så att de i sin tur kan sporra en ny generation tjejer.

Alla som vill får vara med
I regnet kommer en syskonskara på fyra gåendes. Danira vinkar uppmuntrande åt dem och plockar fram gröna träningsvästar. Detta är en viktig del av Tjejfotbollen: det ska vara låga trösklar för alla som vill delta. Alla som identifierar sig som tjejer är välkomna. Det kostar inget att delta och det är inte nödvändigt att anmäla sin närvaro i förväg. Det finns inte heller några krav på träningskläder eller utrustning. Några tjejer kommer i träningskläder och fotbollsskor andra spelar i strumplästen och vardagskläder.

– Vårt fokus ligger på gemenskap, lagkänsla och att bygga upp självkänslan hos tjejerna. Fotbollen är egentligen bara ett verktyg för att uppnå detta, säger Lina Lindfors som är initiativtagare och grundare till Tjejfotbollen i Fisksätra.

Under Tjejtorsdagarna råder svordomsförbud. Det är en av reglerna som Aleksandra tagit fram tillsammans med tjejerna. En annan central regel har sitt ursprung i den tyska filosofen Immanuel Kants kategoriska imperativ: stötta varandra och behandla andra som ni själv vill bli behandlade! Tjejerna uppmuntras av ledare och tränare att pröva på och försöka.

– Våga gör fel tjejer, ingen är perfekt, ropar Aleksandra över fotbollsplanen.

Varma mackor, skogsbärsyoghurt och feministisk analys
Efter träningen traskar tjejerna tillbaka till Folkets Hus. Inne i lokalen är det varmt och trivsamt. Efter en noggrann genomgång av namn, telefonnummer och eventuella allergier börjar förberedelsen av fikat. Under tiden sätter sig tjejerna i sällskapsrummet tillsammans med Danira och Aleksandra. Kläderna torkar snabbt i värmen och från köket slingrar sig lukten av varma mackor. Det är dags för kvällens diskussionstema: har tjejer samma rätt att spela fotboll som killar?

– Känner ni till några kvinnliga fotbollsproffs, undrar Danira. Det blir tyst i soffan medan tjejerna tänker efter.

– Märta, säger en tjej i grönmunktröja men blir sedan tveksam. Nä vänta…hon heter Marta!

– Just det, säger Danira, Marta som spelat i Rosengård. Kan ni namnet på några manliga fotbollsproffs då?

– Zlatan! Messi! Lewandowski! Ronaldo! Ropar tjejerna i mun på varandra.

– Är det inte konstigt att ni kan namnet på fler manliga proffs än kvinnliga proffs, undrar Danira?

– Jo, svarar tjejerna.

– Varför tror ni att det är så?

– För att det var killar som uppfann fotboll föreslår en tjej. För att killar bara passar killar föreslår en annan. För att killar är starkare än tjejer säger en tredje.

– Vad tror ni det krävs för att tjejfotboll blir lika stort som killfotboll?

– Att vi tränar!

Av tjejer för tjejer
Tjejtorsdag och Tjejfotboll. En dag och en aktivitet enbart för tjejer, hur har reaktionerna varit på det? Danira och Lina som varit med från början är överens: det har varit en del reaktioner i början men de har gett med sig och idag är de allra flesta väldigt stolta över Tjejtorsdagarna och Tjejfotbollen. I början av året fick Aleksandra och Lina gå på Idrottsgalan och representera Tjejfotbollen när Futebol dá força fick pris i kategorin Årets peppare av prins Daniel. Även Sverige United och Saltsjöbaden Lions har uppmärksammat initiativet och stöttat Tjejtorsdagarna med material och utrustning. Uppmärksamheten skapar stolthet.

Men är det verkligen nödvändigt att utesluta killarna? Kan inte tjejer och killar umgås och träna tillsammans?

– Hade det inte Tjejtorsdagarna varit endast för tjejer, hade inte lika många tjejer varit här, säger Danira. Killar tar plats alla dagar i veckan. Här får tjejerna ta plats en dag i veckan. Vi måste lära tjejerna att det är okej att ta plats.

Efter fikat drar sig några hemåt medan andra sätter sig i soffan och tittar på film. Ikväll vissas Annie på storbildsskärmen i sällskapsrummet. I köket sitter Aleksandra och småpratar med Ida som ordnat fika åt tjejerna. Samar är inte sugen på film. Hon vill hellre hjälpa till i köket och umgås med de äldre tjejerna. På frågan om vad hon gillar mest med Tjejtorsdagarna blir hon först allvarlig sedan spricker hon upp i ett stort leende.

– Det bästa är att vi gör saker tillsammans.