Socialt

Föräldrar från Västerås döms till fängelse för tvångsgifte

Av  | 

I somras gifte ett föräldrapar i Västerås bort sin dotter mot hennes vilja. Nu döms föräldrarna för äktenskapstvång. Det är den andra domen för äktenskapstvång i Sverige.

I dag kom domen mot de två föräldrar som gift bort sin 19-åriga dotter mot hennes vilja. Västmanlands tingsrätt dömer mamman till ett års fängelse för äktenskapstvång.

Pappan döms till fängelse i ett år och fyra månader för äktenskapstvång och ofredande. Han döms till ofredande då han upprepade gånger spottat på sin dotter och kallat henne för hora.

Föräldrarna döms också att betala ett skadestånd till dottern på sammanlagt 90 000 kronor. De både döms mot sitt nekande.

KONFERENS: Forum om Hederskultur 21 november

19-åringen mer trovärdig
Enligt tingsrätten är 19-åringens berättelse av händelsen trovärdig och man anser att det är osannolikt att hon skulle beljuga föräldrarna för att försöka få dem dömda.

Vad gäller föräldrarnas version av händelsen anser tingsrätten att de inte gjort ett trovärdigt intryck. Utan att de istället försökt att förringa hederns betydelse i familjen.

Enligt tingsrätten är bakgrunden till att 19-åringen giftes bort att hon för tre år sedan hade en relation med en jämnårig kille och att de hade sex.

Föräldrarna beslutade då att hon skulle gifta sig med sin kusin i Kurdistan för att återupprätta sin heder. Men dottern ville inte gifta sig.

I rättegången berättar hon att hon gifte sig för att slippa bli slagen.

SE ÄVEN: Samtal till stödlinje om hedersförtryck ökar kraftigt 

Kontakt med riksorganisationen GAPF
I Kurdistan fick flickan kontakt med en representant från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime och tillsammans planerade de hur hon skulle ta sig tillbaka till Sverige.

19-åringen har bott på ett skyddat boende sedan hon kom tillbaka till Sverige.

I domen slår tingsrätten fast att 19-åringen inte gifte sig av fri vilja utan att hon förmåddes att göra det.

Konversationen mellan flickan och representanten från GAPF utgör stödbevisning. I sin dom skriver tingsrätten även att flickan inte ser glad och lycklig ut i filmer från bröllopet.

Andra domen i Sverige
Det är den andra domen i av sitt slag i Sverige. I juli förra året dömdes en man i Landskrona för att ha tvingat sin 23-åriga dotter att gifta sig med en man hon inte kände i Afghanistan.