Socialt

Hovrätten fastslår dom om människosmuggling för TV-team

Av  | 

I våras dömdes tre SVT-medarbetare för människosmuggling efter att de hjälpt en syrisk flyktingpojke att ta sig till Sverige. Tingsrättens beslut överklagades och idag kom hovrättens dom som fastslår den tidigare domen om människosmuggling.

Det var under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland” som journalisten Fredrik Önnevall tillsammans med två andra SVT-medarbetare träffade den 15-åriga pojken från Syrien. Pojken befann sig då i Grekland med bad dem att ta med honom till Sverige. TV-teamet beslutade att hjälpa 15-åringen till Sverige, trots risken att dömas för människosmuggling.

I våras dömdes de tre medarbetarna för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst. Domen överklagades och försvaret yrkade på friande på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl.

Men hovrätten över Skåne och Bleking i Malmö fastslog idag att SVT-medarbetarna uppsåtligen har hjälpt 15-åringen att resa till Sverige och ansåg att det inte är straffritt med hänvisning med humanitära skäl.

I tingsrätten yrkade kammaråklagare Kristina Amilon på att de tre skulle dömas till fängelse i tre månader. Hovrätten valde istället att följa tingsrättens linje och dömde till villkorlig dom med samhällstjänst.

Efter att 15-åringen kom till Sverige har han återförenats med släktingar och fått permanent uppehållstillstånd.