Arbetsmarknad

Nytt samarbete ska förmedla kontakt mellan nyanlända och småföretagare

Av  | 

Det finns drygt 70 000 lediga jobb på småföretag runt om i landet. Samtidigt har många som är nya i Sverige svårt att hitta jobb. I ett nytt samarbete vill företagsorganisationen Företagarna och den ideella organisationen Yrkesdörren skapa kontakt mellan nya svenskar och företagare.

I Sverige förmedlas sju av tio jobb genom kontakter. Det visar statistik från företagsorganisationen Företagaren. Att som ny svensk utan ett etablerat nätverk ta sig in på arbetsmarknaden kan därför vara svårt.

Samtidigt visar undersökningar att det finns en stor efterfrågan på arbetskraft hos småföretag i Sverige men att företagen har svårt att hitta personer med rätt kompetens.

– Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är småföretagens största tillväxthinder samtidigt som många står långt från arbetsmarknaden och behöver komma in, säger Anna Libietis, expert på integrationsfrågor och projektledare på Företagarna.

KONFERENS: SFI-Forum Lärare 24 oktober

I ett nytt samarbete går Företagaren och den ideella verksamheten Yrkesdörren ihop för att lättare förmedla kontakt mellan nya svenskar och företagare.

Yrkesdörren arbetar med att matcha nya och etablerade svenskar inom samma bransch. Målsättningen med matchningarna är att göra det enklar för personer som är nya i Sverige att bygga upp ett nätverk, vilket ofta krävs för att hitta ett jobb.

– Många små och mellanstora företag vill växa med idag kan över 70 000 jobb inte tillsättas på grund av att företagen inte hittar rätt kompetens, säger Amelie Silfverstople, verksamhetsledare för Yrkesdörren.

KONFERENS: SFI-Forum Etablering 25 oktober 

Hon hoppas att samarbetet mellan Yrkesdörren och Företagarna ska leda till att fler företagare anställer utlandsfödda personer.

– Företagare finns inom alla branscher och över hela Sverige vilket gör att de kan öppna dörrar för utlandsfödda med många olika bakgrunder på många olika platser, säger Amelie Silfverstolpe.