Socialt

Socialt nätverk viktigt när man återvänder till Afghanistan

Av  | 

För personer som saknar anhöriga och ett socialt nätverk är det svårt att återvända till Afghanistan. Det säger journalisten Terese Cristiansson som bott i landet i fler år.

Är man under 18 år och får ett utvisningsbeslut måste Migrationsverket se till att det finns en så kallt ordnat mottagande för att återvända en person. Men Terese Cristiansson anser att det är otydligt vad det innebär.

– Det som är delvis problemet är att de individuella besluten verkar vara protokollstyrda. Det är svart eller vitt, man kryssar i rutor och tar ett beslut. Men varje människa som väljer att fly, eller föräldrar som väljer att skicka iväg sitt barn, har en ganska så komplex bild som inte alltid är det lättaste att verifiera, men man kan inte heller utgå från att det inte är sant, säger hon till Sveriges radio.

Enligt Terese Cristiansson är de otroligt svårt att ta sig in i samhället om man som ung återvänder till Afghanistan utan ett socialt nätverk.

– Det är ett samhälle byggt på kontakter och familj, säger hon.

KONFERENS: Språkintrodagen 15 november

För personer som återvänder till landet frivilligt erbjuds hjälp från Migrationsverket att komma igång med sitt liv i Afghanistan. Man kan exempelvis få hjälp med boende under den första tiden, pengar och stöd till att starta upp en verksamhet eller att påbörja en utbildning.

Men även här säger Terese Cristiansson att det brister.

– De som jag har pratat med säger att det är kaotiskt och de inte får någon hjälp. De får någon slags broschyr om hur man ska undvika landminor exempelvis. De kan få hjälp med transport till sin hemprovins, men det är otroligt lite hjälp som ges, säger hon till Sveriges radio.

Enligt henne är det även en bild som bekräftas av organisations som ska hjälpa personer som återvänder på plats.

De personer som utvisas med tvång erbjuds ingen hjälp i landet.