Socialt

Utvisningar till Afghanistan ikväll – trots allvarlig kritik

Av  | 

Ikväll lyfter ett chartrat plan med personer som ska tvångsutvisas till Kabul i Afghanistan. Detta trots kritik från ett flertal människorättsorganisationer.

Så sent som i torsdags publicerade människorättsorganisationen Amnesty International en rapport om situationen för de personer som tvingas återvända till Afghanistan. I rapporter skriver de bland annat att personer som utvisas riskerar att utsättas för tortyr, kidnappning och död i det krigsdrabbade Afghanistan.

– Att återsända människor till Afghanistan strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart. De europeiska länderna som en gång i tiden utlovat stöd till afghaner skickar nu tillbaka dem till ett land där säkerhetsläget har försämrats, säger Horia Mosadiq, Afghanistanutredare på Amnesty International.

Enligt organisationen sker utvisningarna från Sverige till Afghanistan under en tid då konflikterna trappats upp och antalet civila dödsoffer är rekordhögt.

SE ÄVEN: Socialt nätverket viktigt när man återvänder till Afghanistan 

Igår meddelade även Internationella rödakors-kommittén att man efter 30 år i landet valt att drastiskt dra ner sin verksamhet i Afghanistan. Enligt Monica Zanarelli, organisationens chef i Afghanistan, har våldet blivit för omfattande.

Migrationsverket gör bedömningen att säkerhetsläget i landet är allvarligt men att vissa provinser är så pass säkra att det går att återvända dit.

Under dagen idag planeras stora protester vid Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Ett 15-tal personer ska ikväll utvisas från förvaret.

En av dem är 19-åriga Mustafa Gholami. Han kom till Sverige ensam som 15-åring redan 2013. Efter fyra och ett halvt år i Sverige ska han nu utvisas tillbaka till Afghanistan.