Arbetsmarknad

Drygt 1.200 får gå från Migrationsverket

Av  | 

Allt färre personer söker asyl i Sverige. Därför fortsätter Migrationsverket att dra ner på sin personal inom asylprövningen. Under nästa år kommer antalet medarbetare minska med omkring 1.200 personer.

Migrationsverket får sin budget sänkt med 700 miljoner kronor under 2018 på grund av färre asylansökningar. Antalet anställda inom asylprövningar kommer därför att minska från dagens 2.000 personer till 770 i andra halvan av 2018.

Samtidigt finns det personer som sökte asyl 2015 som fortfarande inte fått besked om de får stanna i Sverige eller inte. Migrationsverket har tidigare lovat att man skulle hinna avgöra de ärenden som berör ensamkommande unga som sökte asyl 2015 och 2016. Trots löftet uppger verket att omkring 2.000 av dessa ärenden riskeras att skjutas upp till nästa år.

Minskningen av personalen kommer att ske genom anställningar som löper ut, personer som går i pension och naturliga avångar.

– Vi kommer också att se till möjligheterna till omplaceringar. Utöver det krävs uppsägningar, exakt hur många är för tidigt att säga, vi inväntar den exakta budgeten för nästa år, säger Janne Wallin, operativ chef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.