Arbetsmarknad

Avtal nära – lägre löner ska ge nyanlända jobb

Av  | 

Fack och arbetsgivare är nära en överenskommelse om hur nyanlända lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Men flera LO-förbund uppges vara tveksamma. Det rapporterar Sveriges radio.

Enligt förslaget ska nyanlända kunna anställas till en låg lön som kombineras med ett bidrag från staten direkt till individen.

Under hösten har en delegation bestående av fem LO-fack och tjänstemannafacket Unionen förhandlat med de fem sektorerna inom Svenskt Näringsliv.

Resultatet är den så kallade etableringsanställningen som ska vara möjlig i max två år. Ersättningen kommer att ligga mellan 16.000 och 18.000 kronor i månaden, enligt Sveriges radio. Både arbetsgivaren och den anställda kommer vara skattebefriade.

KONFERENS: Kommunikation & Mångfald 28 november 

Arbetsgivarsidan står bakom principöverenskommelsen, men ett flertal LO-förbund är fortfarande tveksamma. Enligt förbunden kan anställningen trycka andra löner nedåt, rapporterar Sveriges radio.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare sagt att regeringen är beredd att bidra nära fack och arbetsgivare är överens.