Socialt

Flera kilo sprängmedel hittat – häktningsförhandling inleds

Av  | 

Vid polisens tillslag i en lägenhet i Göteborg hittades både vapen och flera kilo sprängmedel. I eftermiddag inleds häktningsförhandlingarna mot tre män som misstänkts för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. 

Det var på torsdagen som polisen slog till mot en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg. Enligt uppgifter till Aftonbladet hittade polisen bland annat tio kilo sprängmedel, en pistol, narkotika och nazistiska symboler i lägenheten.

De tre männen har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

KONFERENS: Forum mot Extremism 14 november 

Häktningsförhandlingen inleddes i dag klockan 13.

De som har begärts häktade är en man i 50-årsåldern som bor i lägenheten där polisen genomförde husrannsakan, en yngre släkting till honom i 25-årsåldern och ytterligare en man i 30-årsåldern.

50-åringen har tidigare haft kopplingar till de högerextrema grupperna Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin. Det säger hans advokat Anders Lysén till Göteborgs-Posten.

Den äldre mannen har medgett att han förvarat vapen och sprängmedel i sin lägenhet, men förnekar att han skulle haft ett brottsligt uppsåt.

– Han har vitsordat de praktiska omständigheterna om att han har innehaft vapen och sprängmedel men han menar på att det finns naturliga förklaringar till varför det har varit på det här viset, säger Anders Lysén till GP.